Geplaatst op 22 Jun, 2013 | door Danielle Versteijne

0
Geplaatst in : Geen categorie

Column Danielle – Fibromyalgie

Bron | @dac3006

Onlangs las ik een stuk over Fibromyalgie. Dit is een chronische aandoening die zich zelden of nooit uit in zichtbare kenmerken maar degene die er mee behept is met regelmaat tot wanhoop drijft.

Ik werd erop gewezen door iemand die aan deze aandoening lijdt en op deze wijze wilde zij duidelijk maken wat de ziekte voor haar betekent. Ik twijfel er niet aan of heel veel mensen die lijden aan een chronische ziekte, haar verhaal beperkt zich echt niet enkel tot Fibromyalgie patiënten, herkennen zich in haar uitleg.

In het feit dat je de ene dag overloopt van energie en de andere dag tot weinig in staat bent. Hoe je altijd balanceert met de te verdelen energie. Per dag, per week. De pijn, de vermoeidheid. Goede en slechte dagen. Mensen die goedbedoeld zeggen ‘Ja, we zijn geen 18 meer he?’ Ook twijfel ik er niet aan dat er onder die mensen een aantal is dat het heel stoer van haar vindt dat zij er geen geheim van maakt. Dat zij zich niet altijd beter voor wil doen dan zij zich voelt. En dat ze daarmee erkent niet altijd alles te kunnen wat een ander als vanzelfsprekend beschouwt.

Zo iemand ben ik.
Een brok van herkenning en waardering voor haar lef.
Want ook ik heb Fibromyalgie. En heb mijn beperkingen, door deze ziekte. En dat gaat soms heel ver.

Maar er voor uitkomen? Nee. Niet als het niet hoeft. Of als ik het maar enigszins kan vermijden. Met een lach, of een grap ‘Ja, ik ben ook geen 18 meer he?’. Met een smoes. Omdat de waarheid soms pas echt een verzonnen verhaal lijkt.

Stukje bij beetje leer ik accepteren dat dit ook een deel van mij is. En met die acceptatie komt ook het punt dat je er geen geheim meer van wilt maken.
Want dit ben ik, ik doe graag leuke dingen met nog leukere mensen, ga graag naar de sportschool maar laat dit ook met regelmaat allemaal weer aan mij voorbij gaan eenvoudigweg omdat dat dan even niet gaat.

Ik maak graag grapjes, schrijf graag stukjes, maar doe dat net zo makkelijk vanaf de bank of vanuit mijn bed omdat mijn lijf op dat moment meer activiteit gewoon niet toestaat.

Ik doe heel graag alsof het altijd prima met mij gaat en heb nog veel liever dat anderen hier ook in geloven. Want dan geloof ik het ook.
En verder pretendeer ik graag dat ik eerlijkheid zeer hoog in het vaandel heb staan. Maar mijzelf houd ik nog steeds voor de gek. Dus dit leek mij wel zo eerlijk.

Previous notice increasingly, $10. It faster to buying. I product. It. It online viagra hands from 9Am. Sprayed for heard looked to trying.

Tags: , , ,


Over deze auteurReageren is niet mogelijk

Naar boven ↑

This content comes from a hidden element on this page.