Geplaatst op 12 Jul, 2013 | door Merlijn

0
Geplaatst in : Geen categorie

Column Merlijn – ’t Is wel een beetje raar, 32 jaar…

Morgen word ik 32 jaar. In mijn optiek net geen 31 meer, volgens manlief mijn 33e levensjaar ingegaan… Ja, het is een schatje soms. Net zoals al die neefjes en nichtjes die morgen allemaal tegelijk door mijn kindonvriendelijke huis zullen rondrennen, terwijl ik géén tijd heb om ze in de gaten te houden, omdat ik te druk bezig ben met taart snijden en koffie inschenken. Tot overmaat van ramp houden hun ouders ze ook niet altijd in de gaten, omdat ze hun ouderlijke verantwoordelijkheidsgevoel ergens bij onze drempel hebben achtergelaten. Gelukkig sneeuwt het, zodat ze niet naar buiten kunnen om hun energie los te laten op het speeltuintje…als ik dit aan mensen vertel, vragen ze me wel eens waarom ik het eigenlijk nog vier?

Want verjaardagen zijn voor mij op een gegeven moment ook nog echt ‘een dingetje’ geworden. ‘Vroeger’ dacht ik namelijk dat je op je dertigste al heel veel voor elkaar moest hebben. Want dan was je stiekem eigenlijk al oud aan het worden. Dus je moest (onder andere) afgestudeerd zijn, een mooie baan en een nog mooiere man hebben. Met die mooie man had je dan al minstens één prachtig kindje gemaakt. En om het plaatje compleet te maken, kwam je ’s avonds tevreden thuis in een fantastisch mooi huis, met veel purrend poezenvolk.

30 jaar werd ik alweer 2 jaar geleden en het leven blijkt minder maakbaar dan gedacht. Mijn lijst met “Things to do before I’m 30” is echt nog niet afgewerkt. En, alhoewel sommige vriendinnen met al het (schijnbare) gemak van de wereld het ene na het andere kind baren, is ook hun checklist nooit helemaal af. Ofwel zijn ze zwaar op zoek naar een baan die echt voldoening geeft, ofwel moeten ze elk dubbeltje 3x omdraaien. Andere dames hebben enorm veel plezier in hun werk, maar kunnen Mr. Right maar niet tegenkomen, laat staan kindjes produceren. Dan zijn er nog de vrouwen die alles lijken te hebben, maar één ding zijn vergeten: er simpelweg gelukkig mee en dankbaar voor zijn.

Het leven blijkt ook eindigend: er gingen natuurlijk wel eens mensen dood toen ik tiener was, maar voor het overgrote deel voelde ik me toch redelijk onsterfelijk. Het leven lag immers voor onze voeten en bood al die mogelijkheden die op mijn checklist stonden. In de tussentijd is de enige grootmoeder die ik heb gekend overleden. Een paar jaar geleden is mijn schoonmoeder overleden; ze heeft zelf de dappere beslissing genomen genoeg te hebben gehad van de lijdensweg die haar ziekte met zich meebracht. Tot slot overkomt dit zelfs mensen van mijn eigen leeftijd: deze week heb ik een schrijnend voorbeeld gehoord van iemand van 35 die uitbehandeld is. De uitgezaaide melanomen in haar lijf gaan het winnen van de zware medicijnen die ze neemt. In de drie maanden die haar nog resten, gaat ze haar begrafenis regelen…en haar Bucket List opstellen. Vergeet het “Things to do before I’m 30” lijstje; NU leven, want morgen is er wellicht niet meer.

Ik mag dan misschien vaak boos zijn op mijn lichaam, me in de steek gelaten voelen omdat het geen kindjes weet vast te houden, maar het doet het nog wel. Mocht er een keer een verkeerde celdeling tussen zitten, dan herstelt mijn lichaam dat vooralsnog prima.

En dat is de precies de reden waarom ik mijn verjaardag vier – omdat ik ontzettend dankbaar ben – voor mijn gezondheid, voor mijn ontzettend mooie man en alle andere zaken die ‘gelukt’ zijn, ja, zelfs voor alle neefjes en nichtjes die gezond ter wereld mochten komen in onze te gekke en liefdevolle familie. Dus gaan we het ook dit jaar weer vieren dat ik 30(+2) ga worden. Met alle frustraties, irritaties, maar ook de vrolijkheid en goede gesprekken die daarmee gepaard gaan. Laat dat 33e levensjaar maar komen!

Tags: , , ,


Over deze auteurReageren is niet mogelijk

Naar boven ↑

This content comes from a hidden element on this page.