Geplaatst op 08 Jul, 2013 | door Marion Middendorp

0
Geplaatst in : Uit het hart, Roxanne

Column Roxanne – Positieve regen

roxanne

“Stomme regen, kan de zon niet komen” is iets wat wij de afgelopen weken aan een stuk kunnen horen in onze omgeving. Ja, de Nederlander is niet tevreden met het oer-Hollandse weer. Typisch is, dat wanneer de zon daadwerkelijk echt schijnt en het 30 graden is, ik in mijn omgeving vaak hoor “bah die hitte hoeft voor mij niet hoor.” Ik weet wel dat het weer in Nederland van het ene extreme naar het andere extreme kan gaan, maar misschien is dat juist het interessante aan ons koude kikkerlandje.

Ja, wij leven in een groen gebied, dus een logische reactie is, om te veronderstellen dat het hier genoeg regent. Groen staat gelijk aan goede beplanting en die krijg je alleen door vruchtbare grond. Veel planten groeien goed bij regen, dus wij mogen best trots zijn op onze zomerse buitjes. Ik snap best dat die regen niet altijd fijn is. Ik fiets er ook geregeld door en ja ook ik ben dan van top tot teen nat. Zeuren is niet iets wat je mij gauw hoort doen, tenminste niet over het weer. Ik beredeneer gewoon anders dan de gemiddelde Nederlander.
Allereerst is het wat ik net vertelde. Regen betekent vruchtbare grond. Ik denk dat wij als Nederlanders best blij mogen zijn met het feit dat het hier geregeld regent. Er zijn landen in deze wereld die een moord zouden doen voor onze regen. En ben eerlijk, die groene vlaktes zijn best aantrekkelijk aan ons landje toch?

Daarnaast, wat wil je in een gebied aan de zee? Zee zorgt voor veel water en veel water zorgt voor regen. Wij Nederlanders wonen in een gebied waar de koele lucht uit het noorden botst tegen de warme lucht uit het zuiden. Die botsing zorgt voor het weer dat veel veranderd. Enige manier om het echt te ontwijken is emigreren naar een ander land. Dus of meer naar het Noorden of meer naar het Zuiden. Ik moet ook altijd wel hard lachen hoor om de mensen die het ‘vreemd’ vinden als het in Nederland de ene dag super warm is en de volgende dag het heel hard regent. Dit is een logisch gevolg. Warmte zorgt voor verdamping, verdamping worden wolken en wolken zorgen voor regen.

Ik denk dat het hele zeuren om het weer gewoon iets typisch Nederlands is. Wat ik mij steeds bedenk, als dit het ergste is waar wij dagelijks over kunnen zeuren, is het daadwerkelijk dan zo slecht met ons kikkerlandje gesteld? Misschien is het wel gewoon dat wij Nederlanders iets zeuren om op te kunnen zeuren. Wat ik mij dan trouwens wel weer af vraag is waarom wij Nederlanders zoveel fietsen. Het is een vervoerssoort die in dit land logisch is omdat alles dicht bij elkaar ligt. En ja, het openbaarvervoer heeft ook zijn mankementen. Maar toch, het is vreemd, wij zijn een fietsvolk, we haten het om door regen te fietsen, maar ons land staat ook bekent om een gebied met veel regen.

Laatste vraag die voor mij overblijft, waarom klagen de Britten minder over de regen? Het regent daar vaker, heviger en de zonuren waarvan zij kunnen genieten zijn minder dan de zonuren in Nederland. Ja, zij snappen waarschijnlijk het principe, veel water om hun land betekent veel regen. De koele en warme luchtstromen die botsen en deze mensen zijn slim, ze fietsen een stuk minder dan de Nederlander.

Dus mocht je ooit in het vervolg door de regen moeten fietsen en denken “bah niet weer dat Nederlandse weer” bedenk dan dat er altijd een plek is waar het meer regent. Overweeg misschien een ander vervoersmiddel te kiezen, of zie het weer als een zeer culturele vorm van ons kikkerlandje. Een beetje positiviteit kan de Nederlander wel gebruiken in mijn optiek.

Tags: , , ,


Over deze auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven ↑

This content comes from a hidden element on this page.