Geplaatst op 19 Jun, 2013 | door Marion Middendorp

0
Geplaatst in : Geen categorie

In gesprek met: Mathilde Kuper

Als jij wilt dat er iets verandert in je werk of relatie, maak het jezelf niet te moeilijk. Begin gewoon klein.

Vandaag ben ik op bezoek bij Mathilde Kuper. Mathilde is trainer en coach en werkt als beeldend kunstenaar. Met haar bedrijf ‘De kaart’ traint en coacht zij mensen om weer zelf de Eigen Regie te krijgen over hun leven, werk en relaties. Daarbij wordt gestuurd naar Geluk.
Ik praat met haar bij haar thuis over geluk en hoe we dit kunnen beïnvloeden.

Wat is geluk?

Daar kan ik veel verschillende antwoorden op geven en de wetenschap heeft hier leuke definities voor, maar het geluk waar ik aan werk bij mensen, dat wordt ook wel duurzaam geluk genoemd. Dat betekent dat we niet alleen naar het hier en nu kijken, maar dat we kijken naar de lange termijn

Is geluk voor iedereen weggelegd?

Ik ben een aanhanger van de gedachte dat ieder mens het in zich heeft om gelukkig te zijn. Dat het in iedereen zit. De één is echter wel melancholischer dan de ander, zal wat meer geneigd zijn de negatieve kanten te zien en de ander heeft een meer optimistisch karakter. De één heeft drie tegenslagen en gaat oprecht fluitend door het leven, de ander zit bij één tegenslag al terneergeslagen op de bank. De één zal er dus wel wat meer moeite voor moeten doen omdat hij iets minder aanleg heeft.

Wat maakt jou gelukkig?

Ik geniet heel erg van lekker eten en zorgen. Daar hou ik zelf heel erg van. En wat mij ook gelukkig maakt, is oprechtheid en dat mensen zoveel mogelijk zichzelf zijn.

Is het mogelijk geluk te beïnvloeden?

Je hebt je lijf, je brein en je hart. Natuurlijk is alles verbonden. Om te beginnen met het lijf, als je gaat sporten en bewegen, creëer je al endorfine. Dit is een hormoon dat al zorgt voor een geluksgevoel. Als je gezond eet creëer je ook stoffen in je lijf als een soort heel grote medicijnfabriek. Als je veel aandacht besteedt aan je hart, met bijvoorbeeld meditaties, dan blijk je je hele systeem te versterken. Als je dicht bij je hart blijft, dingen met gevoel doet, blijkt dat ook het geluksgevoel te versterken.
Dan heb je nog je brein als een ingewikkeld bedradingssysteem. Deze ‘bedrading’ kun je beïnvloeden waardoor je negatieve gedachten een andere bedrading geeft, waardoor ze niet zoveel impact op je hebben. Je hebt nog steeds die herinnering, maar je wordt er niet meer down van. In je lijf worden geen depressieve stofjes geproduceerd.
Die drie onderdelen heb je dus en die kun je op allerlei manieren beïnvloeden. Het leuke is dat je zelf kunt kiezen hoe je dit wilt doen. Heb je meer met sporten en bewegen? Nou dan ga je dat doen! Een ander heeft weer meer met mediteren, dan moet je dat lekker gaan doen. Een ander wil er graag over praten hoe hij een positievere insteek kan krijgen, en dan kun je ook weer heel breingericht werken. Dit zijn dus allemaal wegen om aan je geluk te werken. Voor ieder is er wel een weg.

Maakt geld echt niet gelukkig?

Geldzorgen maken niet gelukkig. Sowieso zorgen maken niet gelukkig. Het voelt ook niet veilig als je niet voor je gezin kunt zorgen, als je angst hebt uit je huis gezet te worden. Hoe hoog het bedrag is, verschilt per gezin, maar je hebt wel een bepaald bedrag nodig om uit de zorgen te blijven. Maar er komt een punt dat je dat hebt en daarna helpt geld niet meer. Het brengt niks extra’s.

Bestaan er meerdere soorten van geluk?

Het geluk waar je high in bent, wordt geluk genoemd. Het wordt geluk genoemd als je mazzel hebt en je hebt het levensgeluk, het zielsgeluk of duurzame geluk. Die drie dingen worden allemaal geluk genoemd en ook altijd door elkaar gebruikt. En een geluksgevoel voor lange termijn is heerlijk, maar het gaat ook weer weg.

Hoe verhoudt geluk zich tot sociale omstandigheden

Van het echte geluk geloof ik dat er maar één is. Dat dit ook cultureel bij iedereen hetzelfde is. Alleen hoe het eruit ziet, dat is natuurlijk alles. De beleving is hetzelfde maar voor jou is geluk misschien een fietsvakantie en voor mij is geluk juist een vakantie op het strand. Dus de vorm is verschillend maar de beleving is hetzelfde.

Is geluk afhankelijk van anderen

Ik ben actief in het meten van werkgeluk. Dat wordt gedaan door een internationale organisatie. Ik heb mij bij hen aangesloten omdat ik het zo leuk vindt het werkgeluk meer te verhogen. Ook omdat het een heel goed assessment is, maar met hen zit ik echt in die discussie of geluk volledig afhankelijk is van de relaties met anderen. En ik sta wel heel sterk op het been dat het juist om jezelf gaat. Ik geloof niet dat je anderen nodig moet hebben voor je geluk, maar ik geloof wel dat interactie geluk -verhogend kan werken. Dat komt niet omdat ik iets van je pak, maar omdat ik je iets wil geven. Dat ik daar iets voor terug krijg, geweldig en daardoor kan het ook versnellen.
Je wordt ook gelukkig door iets voor anderen te doen. Hoewel daar ook haken en ogen aan zitten. Je moet ook echt wel iets willen geven zonder daar iets voor terug te verwachten.

Je hebt een ontzettend leuk boek, ‘29 geschenken’. Het recept in dit boek is, ga 29 dagen iets geven. Je houdt hiervan een dagboek bij wat je hebt gegeven en wat het resultaat hiervan was. Dan blijkt dat in die 29daagse cyclus, iedereen op een struikelpunt komt. Ik zat het de eerste keer bij een dag of 12. De eerste 8 dagen lukt wel maar dan kom je op een moment dat je merkt dat het niet meer vanzelf gaat en dat er dan een moment komt dat je echt iets moet zoeken. En als dat niet lukt, stopt het en heb je de cyclus doorbroken en moet je weer opnieuw beginnen.
Dus ik weer opnieuw beginnen. In die tweede cyclus kwam ik er achter dat het gewoon om de mentaliteit gaat om open te staan voor het geven. Op een gegeven ogenblik zat ik op de fiets en naast mij was een man met een plastic tas met allemaal shampooflessen. En die zak scheurde. Ik zat op de fiets met twee kinderen, hartstikke wankel, maar ik stopte toch want ik wilde die dag iets geven. Ik had geen idee wat ik die man kon geven, maar omdat ik stilstond realiseerde ik mij dat ik een opvouwtas had die ik hem kon geven, zodat hij weer een tas had om zijn spullen in te doen. Maar het was alleen omdat ik stil was gaan staan dat ik dit heb kunnen doen en toen realiseerde ik mij dat het hier over gaat. Het is geen onvoorwaardelijk geven, want ik wilde mijn eigen afspraak nakomen.
Maar een andere keer was ik in de supermarkt en zag ik een oude man bibberend zijn boodschappen inpakken. Op dat moment wilde ik hem mijn hulp geven. Maar deze man reageerde heel boos: ‘Denk je dat dat ik zelf niet kan?’ Ik schrok daarvan en realiseerde mij dat deze man helemaal niet door mij geholpen wilde worden. En toen realiseerde ik mij dat het hier ook over gaat. Ik verwachtte namelijk dat hij ‘ja’ zou zeggen maar je moet het doen omdat je het aan wilt bieden. En dat alleen al moet een goed gevoel geven.

Heb je nog een mooie boodschap voor onze bezoekers?

Wees vriendelijke voor jezelf. Als jij wilt dat er iets verandert in je werk of relatie, maak het jezelf niet te moeilijk. Begin gewoon klein. Ik vergelijk het altijd met koken. Als je wilt leren koken ga je ook eerst een pannenkoek of een ei bakken maar je begint niet met een soufflé. Zo werkt het ook met geluk. Als jij meer geluk wilt in je relatie begin dan gewoon de ander eens een compliment te geven en laat alle ingewikkelde dingen even rusten tot de geluksbasis wat verbreed is.

Geen zin om te lezen en liever luisteren?

Extra informatie

Meer over geluk
Lees onze andere interviews

Since around too a him to problems of pharmacybestresult cargo also during. My a look letting and a get.

Tags: , ,


Over deze auteurReageren is niet mogelijk

Naar boven ↑

This content comes from a hidden element on this page.