Geplaatst op 25 Jun, 2013 | door Marion Middendorp

0
Geplaatst in : Geen categorie

Minder mensen zijn gelukkig

Nederlanders behoren al jaren tot de gelukkigste mensen ter wereld lees je in de media. De cijfers verschillen enigszins: 90%, 83%, maar het is hoe dan ook altijd torenhoog. Bijna altijd zie je echter dat ‘geluk’ en ‘je leuk voelen’ door elkaar gehaald worden, terwijl dat toch verschillende dingen zijn. Als je dat onderscheid wel maakt en alleen over het echte geluk praat, blijkt die torenhoge score aardig af te brokkelen. Dit is de verrassende uitkomst van een onderzoek gehouden door geluksdeskundige Jan Jaap van Hoeckel.

Mensen kijken anders naar hun geluk

In augustus 2012 startte Van Hoeckel via de website goedinjevel.nl een enquête onder zijn lezers. Daarbij gaf nog geen tweederde van de deelnemers aan gelukkig te zijn. Dit beeld is dus minder rooskleurig dan de cijfers die vaak bij nationale onderzoeken naar boven komen. Frappant is dat diverse deelnemers door de opzet van dit onderzoek anders naar hun eigen gelukssituatie zijn gaan kijken.

De definitie van geluk

Veel mensen die ongelukkig of in ieder geval niet gelukkig zijn, hebben het gevoel dat dat komt door de omstandigheden waarin ze verkeren. Terwijl er mensen zijn in dezelfde omstandigheden die helemaal niet ongelukkig zijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het niet de omstandigheden zijn die mensen ongelukkig of gelukkig maken, maar de manier waarop ze ermee omgaan, de manier waarop ze sowieso in hun leven staan. Vanuit die wetenschap heeft goedinjevel.nl geluk als volgt gedefinieerd: ‘Geluk is het besef dat je knoppen hebt en dat je in staat bent ze om te zetten’. Deze definitie is aan de deelnemers van het onderzoek voorgelegd.

Het klimaat en het weer

Daarnaast maakt goedinjevel.nl onderscheid tussen ‘gelukkig zijn’ en ‘niet gelukkig zijn’ en onze wisselende gevoelens als leuk/niet leuk, prettig/onprettig, vreugde/verdriet. Je een keer rot voelen betekent immers nog niet dat je ongelukkig bent. En plezier hebben maakt je nog niet gelukkig. Geluk kun je vergelijken met ons klimaat, onze wisselende gevoelens met het weer. Ons land heeft een zeeklimaat, wat een constante factor is. Binnen dat klimaat kan het zeer verschillend weer zijn: zon, kou, sneeuw, regen, storm, bewolkt, hitte, hagel, alles is mogelijk. Geluk, maar ook ongeluk is als het klimaat: een langetermijnstatus met weinig fluctuaties. En daarbinnen wordt je geconfronteerd met wisselende gevoelens, zoals het weer. Leuk, verdrietig, opgewonden, down, uitgelaten, gekwetst, blij… Ook deze redenatie werd de deelnemers aan het onderzoek voorgehouden.

Nog geen tweederde is gelukkig

Aan de deelnemers werd gevraagd om het voorgaande goed in zich op te nemen. Als zij het begrepen, kregen zij een simpele keuze voorgelegd:
1. Ja, ik voel me gelukkig. 2. Nee, ik voel me niet gelukkig.

In totaal hebben 176 mensen aan het onderzoek deelgenomen. 115 personen gaven aan gelukkig te zijn, 61 voelden zich niet gelukkig. In procenten en afgerond komt het erop neer dat 65% zich gelukkig voelt, 35% geeft aan dat niet te zijn. Voor alle duidelijkheid is de deelnemers voorgehouden dat het feit dat je tot de conclusie komt dat je niet gelukkig bent nog niet wil zeggen dat je dus ongelukkig bent.

De vergelijking van geluk/ongeluk met het klimaat en de fluctuerende gevoelens met het weer plus de gegeven definitie van geluk zijn stellig van invloed geweest op de uitslag van dit onderzoek.

Jan Jaap van Hoeckel

Goedinjevel.nl is een initiatief van geluksdeskundige Jan Jaap van Hoeckel, auteur van het boek ‘Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?’ . Zowel zijn boek als zijn website zijn opgezet vanuit de fascinatie van Van Hoeckel over het fenomeen dat mensen ongelukkig worden op de automatische piloot en dat gelukkig worden door velen wordt ervaren als een heidens karwei.

Van Hoeckel schrijft vanuit zijn lange levenservaring en zijn werk als communicatieadviseur, mediator en coach. Hij begeleidt mensen die vastlopen in hun leven en de behoefte hebben om weer losgetrokken te worden. Elke tien dagen schrijft hij een column over ‘leven’ op www.goedinjevel.nl. Daarnaast geeft hij ook lezingen en seminars.

Extra informatie

Meer over geluk

Have because you am best of. Item to buy viagra online well prefer – and have to work strip were tons?

Tags: ,


Over deze auteurReageren is niet mogelijk

Naar boven ↑

This content comes from a hidden element on this page.