Geplaatst op 25 Jun, 2013 | door Marion Middendorp

1
Geplaatst in : Geen categorie

Spoedcursus BDSM

Massaal hebben we ‘50 tinten grijs gelezen’ en ineens lijkt SM of BDSM een modekreet te zijn geworden. Waar er eerst nog een enorm taboe over bestond, durven we nu ineens toe te geven dat we onderdanig zijn, of juist heel erg dominant. Dat het ons super spannend lijkt vastgebonden te worden en zelfs het vooruitzicht van die zweep, geeft ons een opgewonden blos.
Maar wat weten we nou eigenlijk écht van BDSM? Misschien tijd voor een minicursus ‘BDSM voor beginnende subjes en dominanten.’

Wat is BDSM?

BDSM is een seksuele voorkeur en een vorm van expressie waarbij je, met wederzijdse toestemming, gebruik maakt van fysiek opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het fantaseren van een machtsrollenspel.
Dat is best een mond vol en misschien klinkt dit je ook nog harstikke abstract in je oren. Misschien handig om eerst te vertellen waar die letters BDSM nou eigenlijk voor staan:

Bondage, Discipline, Sadism and Masochism.

Simpel gezegd gaat het dus om: beperking (middels boeien, touwen of andere beperkingen), discipline (uitoefenen en onderwerpen van macht) , het veroorzaken van de pijn (door de Dominante) en het genot van de ontvangen pijn (door de sub of slaaf).

Wie heeft welke naam?

Er worden verschillende namen gebruiken voor de verschillende rollen:

Masochist, slaaf, onderdanige, sub(je) en bottom
Sadist, Dom, Dominant, Domina, Meester(es) en Top
Een Switch is een persoon die afwisselend een Dom of een sub is.

Wie bepaalt?

Hoe tegenstrijdig het misschien ook lijkt, het is altijd de sub/slaaf die bepaalt wat er gebeurt. Niet de Dominante. De sub is namelijk degene die de grenzen aangeeft waarbinnen de Dominante zich kan bewegen. Vooraf is een codewoord of safewoord afgesproken. Zodra de sub dit woord uitspreekt, zal de Dominante direct het spel beëindigen.

Vertrouwen

Als je denkt dat BDSM een losgeslagen bende is van mensen die elkaar respectloos knevelen en bont en blauw meppen, heb je het mis. Er is geen andere seksuele voorkeur denkbaar waar men elkaar zo respecteert. Maar niet alleen respect is enorm belangrijk, ook vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijkheid, voorzichtigheid en vrijwilligheid (R5V). Sommige beoefenaars houden zich ook vast aan de 3V’s: Veilig, Verantwoord en Vrijwillig.
En al die schijnbare tegenstellingen maakt BDSM puur en uniek.

Verschillen

Iedereen zal op zijn eigen manier BDSM vormgeven. De één zal hierin verder gaan dan de ander. Raadzaam is het sowieso altijd rustig op te bouwen. Leer elkaar in het spel te vertrouwen en neem daar ook de tijd voor. Praat na het spel altijd op basis van gelijkwaardigheid. Zeg eerlijk hoe je het spel hebt ervaren. Van beide kanten. Neem de tijd uit je rol te stappen, terug de werkelijkheid in.
Overigens is het een misvatting dat BDSM altijd pijn moet doen. Natuurlijk zijn er mensen die zich bezig houden met extremiteiten, maar een groot deel van de mensen haalt veel plezier en seksueel genot uit hun BDSM-spel. Bij hen ligt de nadruk veel meer op het ‘spelen’ met macht.
Hoe je BDSM ervaart, is dus heel persoonlijk. Eigenlijk is het niet aan regels gebonden, behoudens de regels die je samen met je partner afspreekt. Echter iedere vorm van een BDSM –relatie is gefundeerd op een basis van vertrouwen en respect.

Genieten

Wat je ook doet, hoe je het ook doet, het gaat er uiteindelijk om dat je geniet. Van elkaar, jezelf, het spel, de sfeer, het gevoel wat vrijkomt en de spanning. BDSM is geven en nemen en samen vormen jullie een passende cirkel. De één geeft overgave, de ander accepteert. De één overheerst, de ander accepteert.
De Dominant beweegt zich binnen de grenzen van de onderdanige. Grenzen zijn er om gerespecteerd te worden, praat er over als je ze wilt verleggen. Vergeet nooit dat het een samenspel is van jullie twee. Hoe perfecter de symbiose, hoe intenser de beleving kan zijn.

Roes of trance

Door de intensiteit van het spel kunnen zowel de Dominant als de slaaf in een soort roes raken. Overigens komt dit veel vaker voor bij de sub dan bij de dom. De slaaf zal het gevoel krijgen te zweven. Soms kan dit al beginnen tijdens de gedachten aan wat er kan gaan komen. Tijdens het spel kan de trance vaak dieper worden waardoor de sub moeite kan hebben nog helder na te denken of zelfs nog maar te reageren.
De gehele verantwoording ligt op dat moment bij de Dominant. Hij of zij zal de sub altijd goed in de gaten moeten houden of zijn veiligheid nog wordt gewaarborgd. Een Dom zal derhalve ook altijd in volle nuchterheid (dus geen alcohol of drugs) zijn handelingen uitvoeren.
Mocht de sub in trance raken, zorg dat hij de tijd krijgt hier rustig uit te ontwaken. Doe je dit niet dan wordt de kans vergroot dat hij direct, of in de dagen daarna, in een emotionele dip (subdrop) raakt. Waarschijnlijk houdt een dergelijke dip verband met het opraken van bepaalde stoffen, zoals endorfine en serotonine in het lichaam. Een goede nazorg en contact met de Dom is daarom voor de meeste subs van groot belang.

Adhoc of als lifestyle

Natuurlijk kun je bepaalde dingen uit de BDSM gebruiken om je seksleven weer wat op te leuken. Hartstikke spannend om elkaar eens vast te binden, misschien zelfs voorzichtig met een zweepje zwaaien, bijzondere rollenspellen verzinnen. Helemaal leuk. Maar er zijn ook relaties waar 24/7 aan een D/s rolverdeling wordt vastgehouden. De rolverdeling is op dat moment niet meer beperkt tot het spel, maar is een geheel eigen lifestyle geworden. Uiteraard op een manier die het dagelijkse leven niet onmogelijk maakt. Er zijn vaste afspraken wanneer en hoe je je dient te gedragen. Tussen gelijkgestemden of samen, zijn heel andere regels dan weer je bij je schoonmoeder op de thee bent.

TPE (Total Power Exchange)

Dan is er nog een extremere variant, namelijk TPE. De volledige naam geeft het al aan, de totale macht ligt in de handen van de Dominant en hij of zij zal dus over ieder aspect van de onderdanige beslissen.

Hulpmiddelen

Eén van de specifieke kenmerken van BDSM zijn misschien nog wel de hulpmiddelen. Je hebt vrijheidsbeperkende middelen (boeien, touw, knevels, et cetera), seksspeeltjes (butt-plug, dildo, vibrator, zwepen), electro-speeltjes (laagspanningsapparatuur), klemmen (tepelklemmen) en alles wat je er zelf voor wilt gebruiken.

BDSM Spellen en activiteiten

Spanking – billenkoek met een hulpmiddel of platte hand
Kaarsvet – gesmolten kaarsvet op de huid laten druppelen
Bondage – vastbinden met boeien, touw
Mindplay – sub doet precies wat de dom wil
Electroplay – handelingen met zwakstroomapparaten
Slaan – met verschillende zwepen
Ponyplay – rollenspel dat de sub een pony speelt
Rapeplay – vrijwillige verkachtig
Breathplay – spelen met de ademhaling

Serieus

BDSM kent uiteraard gevaren als je niet goed beseft waar je mee bezig bent. Het is dus niet iets wat je in een dronken bui even kan gaan uitproberen. Maar het heeft absoluut mooie, dieper liggende ideeën.

VSSM

Er zijn verschillende verenigingen in Nederland waar beoefenaars elkaar ontmoeten. VSSM is de grootste.

Bronvermelding

Foto: 123rf.com

Tags: , , ,


Over deze auteurEen reactie op Spoedcursus BDSM

  1. Leuke website, duidelijke taal , altijd handig als je eens over SM wilt gaan nadenken om te doen.

    Meester Tiemo

Naar boven ↑

This content comes from a hidden element on this page.