Zelf verse pasta maken, wat heb je nodig?

Als je ooit verse pasta hebt gegeten, wil je nooit iets anders meer. Natuurlijk is het even een extra tijdrovend werkje in je toch al hectische bestaan, maar het is ab-so-luut de moeite waard. En als je toch bezig bent, maak dan extra veel, want verse pasta kan gemakkelijk worden bewaard voor later. Laat het eerst aan de lucht drogen, en dan kun je het in de vriezer stoppen voor later gebruik. En het genot van de maaltijd, maakt alles goed, want niets overtreft de smaak en textuur van verse pasta. Dit is een vaardigheid die je wilt toevoegen aan je culinaire repertoire.

Zelf verse pasta maken, wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?

Eerst de basisingrediënten en benodigdheden. Je hebt niet veel nodig om je eigen pasta te maken. Het begint allemaal met wat eenvoudige ingrediënten:

200 gram bloem
De standaard keuze is ’00’ bloem, dat is Italiaanse bloem dat zeer fijn gemalen is. Je kunt het vinden bij de meeste supermarkten, maar als je het niet kunt vinden, is gewone bloem ook prima.

2 grote eieren
Het ei is wat je pasta zijn rijke, zachte textuur geeft.

½ theelepel zout
Zout zorgt voor smaak, dus vergeet dit niet!

Water (indien nodig)
Dit is alleen nodig als het deeg te droog is. Voeg het beetje bij beetje toe, indien nodig.

Gereedschap
Een deegroller (of pastamachine als je die hebt), een scherp mes en een vork.

Dit recept zou genoeg pasta moeten maken voor ongeveer 2 tot 3 porties, afhankelijk van de grootte van de porties. Dit is een basisrecept, dus voel je vrij om de hoeveelheden te verdubbelen of te verdrievoudigen als je meer pasta wilt maken.

De bereiding

Het deeg maken

Doe je bloem op een schoon oppervlak en maak een kuiltje in het midden. Dit noemen ze ook wel “de vulkaanmethode”. Breek je eieren in dit kuiltje en voeg een snufje zout toe. Gebruik een vork om de eieren voorzichtig te mengen met de bloem, begin vanuit het midden en werk langzaam naar buiten. Als alle bloem is opgenomen, kneed je het deeg met je handen tot een samenhangende bal.

Het deeg laten rusten

Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten. Dit is een essentiële stap! Het laat het gluten in het deeg ontspannen, waardoor het gemakkelijker uit te rollen is.

Het deeg uitrollen

Als je een pastamachine hebt, kun je het deeg daarmee uitrollen. Als je dat niet hebt, geen probleem! Een deegroller en wat noeste arbeid zal ook het werk doen. Zorg ervoor dat het deeg dun genoeg is dat je er bijna doorheen kunt kijken.

De pasta snijden

Dit is het leuke gedeelte! Je kunt je pasta in elke vorm snijden die je wilt. Voor lange pasta’s zoals spaghetti of fettuccine, rol je het deeg op en snijd je het in linten. Voor kortere pasta’s, zoals farfalle of fusilli, heb je wat meer creativiteit nodig!

Koken en genieten

Kook je verse pasta in gezouten water. Het heeft maar een paar minuten nodig – zodra het begint te drijven, is het klaar. Gooi het in je favoriete saus, en voilà! Zelfgemaakte pasta om van te smullen.

Extra tip

Zodra je het basisrecept onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren. Voeg wat fijngehakte kruiden toe aan je deeg, of wat citroenrasp voor een frisse toets. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Veel plezier en buon appetito!

Extra info

Gezond eten met een beperkt budget: ludieke tips
Waarom is “Wat eten we vandaag?” zo’n lastige vraag?
3 heerlijke en gemakkelijke Risotto recepten om zelf te maken

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *