Soms heb je van die weetjes dat je denkt, wat moet ik ermee? Waarom weet ik dit? Nou, dit soort weetjes kunnen altijd van pas komen tijdens een verjaardag, wanneer er zo’n oorverdovende stilte valt. Op zo’n moment gooi je gewoon zo’n interessant weetje in de groep. In dit geval misschien één van deze 10 zeldzame astronomische gebeurtenissen.
1. Totale zonsverduistering
Een totale zonsverduistering is een ongelofelijk schouwspel. Het gebeurt wanneer de maan zich precies tussen de aarde en de zon begeeft, waardoor het zonlicht volledig wordt geblokkeerd. Deze gebeurtenissen zijn zeldzaam, want ze vinden ongeveer elke 18 maanden plaats op willekeurige locaties op aarde.
2. Supernova explosies
Supernovae zijn de spectaculaire explosies van sterren aan het einde van hun levenscyclus. Ze gebeuren maar één keer in de 50 jaar in de Melkweg, waardoor ze een echt zeldzame traktatie zijn. Hun krachtige licht kan zelfs zichtbaar zijn vanaf de aarde zonder een telescoop!
3. Kometen bezoek
De komst van een komeet, zoals de beroemde Halley’s Komeet, is een zeldzame gebeurtenis. Kometen hebben vaak zeer langgerekte banen, wat betekent dat ze slechts eens in de zoveel tijd in de buurt van de aarde komen. Halley’s Komeet, bijvoorbeeld, is slechts eens in de 76 jaar zichtbaar.
4. Transit van Venus
Venusovergangen zijn een bijzonder zeldzaam verschijnsel, waarbij Venus tussen de zon en de aarde door beweegt. Dit gebeurt in een patroon dat zich herhaalt elke 243 jaar, met paren van transits gescheiden door ongeveer 8 jaar. De volgende Venusovergang staat gepland voor 2117!
5. Leonid storm
De Leonid-meteorenzwerm is bekend om zijn spectaculaire ‘stormen’, die om de 33 jaar voorkomen. Tijdens zo’n storm kunnen er duizenden meteoren per uur vallen, een werkelijk verbazingwekkend schouwspel.
6. Zeldzame conjuncties
Een conjunctie vindt plaats wanneer twee of meer planeten op dezelfde rechte lijn van de zon staan gezien vanaf de aarde. De Grote Conjunctie van Jupiter en Saturnus, die eens in de 20 jaar plaatsvindt, is een populaire, maar er zijn nog veel zeldzamere conjuncties.
7. Blauwe maan
Je hebt misschien de uitdrukking “eens in de blauwe maan” gehoord. Een blauwe maan is een extra volle maan die in een kalenderjaar of -seizoen plaatsvindt. Ze komen ongeveer eens in de 2,7 jaar voor, waardoor ze vrij zeldzaam zijn.
8. Planeetovergangen
Net als bij een Venusovergang, kunnen ook andere planeten voor de zon langstrekken, gezien vanaf de aarde. Deze zijn echter nog zeldzamer. Mercuriusovergangen vinden ongeveer 13 keer per eeuw plaats, terwijl overgangen van planeten buiten ons zonnestelsel extreem zeldzaam zijn.
9. De verschijning van de groene flits
De Groene Flits is een zeldzaam optisch fenomeen dat plaatsvindt net na zonsondergang of net voor zonsopgang. Het is een kortstondige groene gloed die aan de bovenrand van de zon verschijnt. Dit vereist zeer specifieke atmosferische omstandigheden, waardoor het erg zeldzaam is.
10. Lancering van interstellaire ruimtevaartuigen
Hoewel niet een natuurlijk astronomisch evenement, is de lancering van een interstellair ruimtevaartuig zoals de Voyager-sondes een zeldzame gebeurtenis die grote invloed heeft op onze kennis van het universum. Deze lanceringen geven ons ongeëvenaarde inzichten in de verste hoeken van ons zonnestelsel en daarbuiten.
Extra info
Natuurlijke en historische wonderen: 10 spectaculaire attracties
Ontdek de vijf giftigste dieren ter wereld
De 8 hipste vakantiebestemmingen van dit moment
De vijf engste spookhuizen ter wereld
Tien absurd dure badkamer items: verwennerij of waanzin?
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com