Kun je berekenen op welke leeftijd je in de overgang komt?

Een goede vraag, kun je berekenen op welke leeftijd je in de overgang komt? Is het puur genetisch of spelen er andere factoren mee? Is er een formule à la “leeftijd van je moeder bij de overgang + 2 = jouw leeftijd bij de overgang”? Want als je dat zou kunnen berekenen, kun je daar rekening mee houden in de planning. Maar is het zo simpel?

Kun je berekenen op welke leeftijd je in de overgang komt?

Wat is de overgang eigenlijk?

Eerst even een kleine opfrisser. De overgang is de periode waarin een vrouw van een vruchtbare naar een niet-vruchtbare fase gaat. De eierstokken maken steeds minder oestrogeen aan, en op een bepaald moment stoppen je menstruaties. Dit proces duurt meestal zo’n vier tot acht jaar en komt meestal voor tussen de 45 en 55 jaar. Maar er zijn ook vrouwen die er veel eerder of later mee te maken krijgen.

Genetische factoren: kijk naar je familie

Als je wilt inschatten op welke leeftijd je in de overgang komt, kijk dan eerst eens naar je moeder, je tantes en je oma’s. Er is inderdaad een genetische component. Dus als de vrouwen in je familie vroeg in de overgang kwamen, is er een kans dat dit bij jou ook het geval zal zijn. Het is niet een op een overdraagbaar, maar het geeft je wel een idee.

Lifestyle: roken en gewicht

Geloof het of niet, je levensstijl kan ook een rol spelen bij het bepalen van het tijdstip waarop je in de overgang komt. Zo is er bewijs dat roken de overgang kan versnellen. Daarnaast kan overgewicht zorgen voor een latere menopauze, terwijl ondergewicht het proces kan versnellen.

Medische geschiedenis en voorbehoedsmiddelen

Je medische geschiedenis, inclusief zaken als operaties, medicatiegebruik en voorbehoedsmiddelen, kan ook van invloed zijn. Zo kan het verwijderen van de eierstokken of bepaalde chemotherapieën de overgang versnellen of zelfs onmiddellijk in gang zetten.

Stress en omgevingsfactoren

Er zijn onderzoeken die suggereren dat stress en andere psychosociale factoren ook invloed kunnen hebben op de leeftijd waarop je in de overgang komt. Hoewel de resultaten hiervan nog niet eenduidig zijn, wordt aangenomen dat chronische stress mogelijk een rol kan spelen.

Is er een formule?

Helaas, een exacte berekening om de leeftijd van je overgang te bepalen, bestaat niet. Er zijn te veel variabelen in het spel. Maar je kunt wel een inschatting maken op basis van bovenstaande factoren.

Wat nu?

Als je een beetje een idee wilt krijgen, kun je dus het beste eerst naar je familiegeschiedenis kijken. Vervolgens kun je je levensstijl en medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Je huisarts kan je ook helpen met een bloedtest om je hormoonspiegels te meten, maar ook dit geeft geen garanties.

Deovergang is geen einde

De overgang is geen einde, maar een nieuw begin. Het is een fase waarin je nog steeds een vol, rijk leven kunt leiden. Ja, er zijn uitdagingen (hallo opvliegers!), maar het is ook een tijd van nieuwe mogelijkheden. Dus omarm de verandering en leef je leven ten volle!

Extra info

Hormonale veranderingen en menopauze
Cancel het taboe op de overgang
Maria: “Ik ben onvruchtbaar door chlamydia”
Werken aan je zelfvertrouwen, hoe kun je dit vergroten?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *