In de nacht is je matras je allerbeste maatje. Hij moet comfortabel liggen, zodat je de volgende ochtend weer fris en fruitig uit je bed springt. Maar wat is nou het allerbeste matras voor je? Is dat een zachte? Of juist een harde? En hoe zorg je ervoor dat je matras zo lang mogelijk goed blijft liggen? Omdat wij ook die vragen hadden, is de redactie van VrouwenVerhalen in de wereld van de matrassen gedoken… een uitgeslapen klusje.
Waar let je op bij de aanschaf van een matras?
Comfort
Als een matras niet comfortabel is, waarom zou je er dan je zuurverdiende geld aan uitgeven? Maar let op: comfort is subjectief. Wat voor de één zacht en knus is, kan voor de ander aanvoelen als slapen op een wolk van bakstenen.
Maat en dikte
De juiste maat is belangrijk, vooral als je met een partner slaapt. Niemand wil aan de rand van het bed bungelen. En dan is er nog de dikte. Sommige mensen zweren bij een dun matras, terwijl anderen het gevoel willen hebben dat ze in een luxehotel slapen.
Materialen en technologie
Schuim, latex, binnenvering, pocketvering… Er zijn veel materialen om uit te kiezen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, van duurzaamheid tot ademend vermogen.
Prijs-kwaliteitverhouding
Laten we eerlijk zijn: een matras kan een investering zijn. Maar duurder is niet altijd beter. Zoek naar reviews, vergelijk prijzen en zorg ervoor dat je waar voor je geld krijgt.
Soorten matrassen
Schuimmatras
Dit is je go-to als je van een zacht matras houdt. Ze zijn meestal goedkoper, maar kunnen warm aanvoelen omdat ze minder goed ademen.
Latex
Latex is natuurlijk en ademt goed. Het biedt een goede mix van steun en comfort.
Binnenvering
Deze matrassen bieden goede steun en zijn vaak koeler omdat ze lucht doorlaten. Ze kunnen echter minder comfortabel zijn en na verloop van tijd hun vorm verliezen.
Pocketvering
Een upgrade van de binnenvering, met individueel verpakte veren die zich beter aan je lichaam aanpassen.
Hoe onderhoud je een matras?
Regelmatig draaien en keren
Door je matras regelmatig te draaien en te keren, zorg je dat hij gelijkmatig slijt.
Vlekken? Geen paniek!
Gebruik een milde zeepoplossing en dep de vlek weg. Scrub niet, want dan werk je de vlek alleen maar verder het matras in.
Beschermhoes
Een waterdichte beschermhoes kan je matras beschermen tegen vlekken en allergenen.
Luchten
Haal je matras af en toe uit de hoes en laat hem een paar uur luchten. Hierdoor blijft hij fris en verleng je de levensduur.
Hoe vaak heb je een nieuwe nodig?
Tja, dat hangt ervan af. De algemene richtlijn is om je matras elke 7 tot 10 jaar te vervangen. Maar als je merkt dat je niet meer zo lekker slaapt als vroeger, of als hij zichtbare slijtage vertoont, dan is het misschien tijd voor een nieuwe.
Matrasaccessoires: De kers op de taart (of het matras)
Ooit gehoord van een topper? Of wat dacht je van anti-allergie hoezen? Laten we eens kijken welke accessoires echt het verschil kunnen maken.
De matrastopper
Wat is het?
Een matrastopper is een dunne laag van schuim, latex of ander materiaal die je bovenop je matras legt. Het doel? Het bieden van extra comfort en bescherming aan je matras.
Waarom heb je er een nodig?
Misschien voelt je matras te hard aan, of juist te zacht. Een topper kan in zo’n geval wonderen verrichten. Bovendien is een topper makkelijker te wassen dan een heel matras, waardoor je slaapomgeving frisser blijft.
Keuzes, keuzes
Er zijn toppers in allerlei materialen: memory foam, latex, wol, en meer. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Memory foam past zich bijvoorbeeld aan je lichaam aan, terwijl latex meer ondersteuning biedt.
Kussens en kussenslopen: ondersteun die nek
Naast een matras zijn kussens ook onmisbaar voor een goede nachtrust. En net als matrassen komen kussens in allerlei soorten en maten. Memory foam kussens zijn populair voor mensen met nekklachten, terwijl donzen kussens vaak als luxueuzer worden beschouwd.
Beschermhoezen en anti-allergie oplossingen
Matrasbeschermers
Een matrasbeschermer is een strakke hoes die je over je matras heen trekt, meestal met elastieken aan de randen. Het idee is om je matras te beschermen tegen vlekken, morsen, en slijtage.
Anti-allergie hoezen
Heb je last van allergieën? Een anti-allergie matrashoes kan een uitkomst bieden. Deze hoezen zijn speciaal ontworpen om het binnendringen van stofmijt, schimmels en andere allergenen te voorkomen.
Onderhoud van je accessoires
Net als je matras hebben ook je matrasaccessoires onderhoud nodig. Toppers en beschermhoezen moeten regelmatig worden gewassen. Check altijd de wasinstructies om er zeker van te zijn dat je ze niet beschadigt.
Extra info
Totaal geen ochtendmens? Zo verander je van nachtuil naar vroege vogel!
Factchecking slaapfabels. Wat helpt en wat niet?
De mysterieuze maan: Hoeveel invloed heeft de maan op ons
Help, mijn partner snurkt als een bootwerker!
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com