Seksualiteit is een prachtig aspect van het menselijk bestaan, vol met plezier, intimiteit en, voor sommigen, de creatie van leven. Maar helaas, zoals met veel mooie dingen in het leven, komt het ook met zijn eigen risico’s en mogelijke complicaties. Ja, ik heb het over meer dan alleen de kans om zwanger te worden. Seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een SOA, is de schaduwzijde van seksualiteit waar we ons allemaal bewust van moeten zijn.
SOA’s zijn ziekten die je kunt oplopen door seksueel contact, en ze kunnen serieus zijn als ze niet worden behandeld. Door jezelf te informeren over de verschillende soorten SOA’s, hoe je ze kunt voorkomen en wat je kunt doen als je er een oploopt, kun je jezelf en je partner(s) beschermen tegen de onaangename gevolgen van deze infecties.
Een wereld vol verschillende SOA’s
Een SOA is een infecties die je kunt oplopen door seksueel contact. Er zijn veel verschillende soorten, en ze komen vaker voor dan je misschien denkt. Laten we een aantal van de meest voorkomende SOA’s eens onder de loep nemen:
Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland. Deze sluiperige infectie veroorzaakt vaak geen symptomen, waardoor veel mensen niet weten dat ze het hebben. Onbehandeld kan chlamydia leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid.
Gonorroe
Gonorroe, ook wel bekend als de druiper, is een andere bacteriële infectie. Het kan pijn en ongemak veroorzaken, maar soms ook geen symptomen vertonen. Zonder behandeling kan het ernstige complicaties veroorzaken.
Syfilis
Syfilis is een wat minder voorkomende, maar zeer ernstige SOA. Het kent verschillende stadia, met diverse symptomen. Onbehandeld kan syfilis leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood.
HIV
HIV is het virus dat AIDS veroorzaakt. Het ondermijnt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en bepaalde kankersoorten. Gelukkig zijn er tegenwoordig medicijnen beschikbaar die de progressie van het virus kunnen vertragen.
Genitale Herpes
Herpes is een virale infectie die pijnlijke blaasjes of zweren veroorzaakt. Het virus blijft levenslang in je lichaam en kan opflakkeren tijdens periodes van stress of ziekte.
HPV
HPV, of het humaan papillomavirus, is een groep van meer dan 200 verwante virussen. Sommige typen kunnen genitale wratten veroorzaken, terwijl andere kunnen leiden tot kanker.
Hoe bescherm je jezelf?
Voorkomen is beter dan genezen, toch? Dus laten we eens kijken hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze onaangename infecties.
Condooms
Condooms zijn je beste vriend als het gaat om het voorkomen van SOA’s. Ze vormen een barrière die de overdracht van infecties kan voorkomen. Gebruik ze consequent en correct voor de beste bescherming.
Regelmatige tests
Laat je regelmatig testen op SOA’s, vooral als je wisselende seksuele contacten hebt. Zo weet je zeker dat je geen ongewenste verrassingen hebt en kun je eventuele infecties vroegtijdig behandelen.
En wat als je toch een SOA hebt?
Het krijgen van een SOA is geen schande. Het is belangrijk om je te laten behandelen en je seksuele partners te informeren, zodat zij zich ook kunnen laten testen en behandelen.
Behandelingen en medicijnen
De meeste bacteriële SOA’s, zoals chlamydia en gonorroe, zijn te genezen met antibiotica. Virale infecties zoals HIV en herpes zijn niet te genezen, maar er zijn medicijnen beschikbaar om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen.
Het is belangrijk om open te zijn over SOA’s. Praat erover met je partner(s) en zorg dat je allebei weet waar je aan toe bent. Door het taboe rondom SOA’s te doorbreken, kunnen we ze beter voorkomen en behandelen.
Extra info
Flirten kun je leren, maar dit zijn de stomste openingszinnen!
De 5 meest opvallende seksspeeltjes
Eerste date dilemma: Seks of geen seks? Een luchtige verkenning.
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com