Voel jij je wel eens als een treurig, doorweekt koekje dat in een kop thee is gevallen? Of als de vergeten plant in de hoek die smeekt om wat water en zonlicht? Dan heb je misschien, net als de rest van ons, af en toe last van een gezonde dosis zelfmedelijden. Niet getreurd, dit blog gaat je niet vertellen dat je een mietje bent. We gaan met de nodige zelfspot, bespreken hoe je met dat gevoel kunt omgaan.
De grote “Waarom Ik?” show
Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens onze eigen “Waarom ik?” show. Je weet wel, die interne talentenjacht waarbij je zelf de host, jury en deelnemer bent, en waarbij het hoofdonderwerp draait om alle redenen waarom het leven oneerlijk is en waarom jij de grootste pechvogel bent.
Kijk jezelf in de spiegel aan en zeg: “Als er ooit een Oscar zou worden uitgereikt voor de beste dramatische vertoning van zelfmedelijden, dan zou ik die absoluut winnen!”
Zelfmedelijden: de val en de veerkracht
Zelfmedelijden is als dat plakkerige snoepje dat je vroeger uit de snoepmachine haalde. Het smaakt eerst zoet (even lekker klagen en mokken), maar uiteindelijk blijft het aan je kiezen plakken en wil je niets liever dan het kwijtraken.
Je beseft dat je te diep in de put van zelfmedelijden zit wanneer je jaloers wordt op je goudvis omdat hij zo’n zorgeloos leven lijkt te hebben.
De do’s en don’ts van zelfmedelijden
Do’s:
Begrijp dat het oké is. Iedereen voelt zich wel eens klote. Het hoort erbij. Geef jezelf toestemming om even te balen.
Lach om jezelf. Zelfspot is het beste medicijn. Herinner je je nog die keer dat je struikelde over die onzichtbare drempel?
Don’ts:
Blijf er niet te lang in hangen. Zelfmedelijden mag, maar maak er geen eeuwigdurende soap van.
Vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Want weet je, er is altijd wel iemand die óók struikelt over die onzichtbare drempel.
Zelfspot moment
Als er een wereldrecord zou zijn voor de langste tijd zichzelf zielig vinden, zou ik waarschijnlijk tweede worden. Ik bedoel, er is vast wel iemand die nog beter is in zelfmedelijden dan ik!
Omarm je gevoelens, maar laat ze je niet definiëren. Hoe? Door:
Een humor-dosis: Kijk je favoriete komedie of lees grappige memes.
Praat met iemand die je vertrouwt: Soms helpt het om even te ventileren.
Schrijf het van je af: Je zult verbaasd zijn hoe therapeutisch dit kan werken.
Na het schrijven van mijn zelfmedelijden-dagboek, besefte ik dat ik misschien niet moet overwegen om het als een boek uit te geven. Het zou waarschijnlijk een bestseller worden in de categorie ‘Hoe huil ik in 100 verschillende talen’.
Zelfmedelijden met een knipoog
Het leven is te kort om jezelf te lang zielig te vinden. Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op een potje zelfmedelijden, onthoud dan dat je niet alleen bent. We hebben allemaal onze momenten. Het verschil zit hem in hoe je ermee omgaat. Met een beetje humor en zelfspot kun je die donkere wolk boven je hoofd snel weer verdrijven!
Dus, lach om jezelf, struikel over die onzichtbare drempel, sta weer op, en lach nog wat meer. Want laten we eerlijk zijn, zelfmedelijden is soms gewoon te grappig om serieus te nemen!
Extra info
Werken aan je zelfvertrouwen, hoe kun je dit vergroten?
Hoe voorkom je dat mensen over je heen lopen?
Yoga, het pad naar een betoverend leven
7 Laagdrempelige manieren om spiritualiteit in je leven te brengen
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com