Vandaag ben ik vrij en na wat huishoudelijke klussen zit ik even bij te komen met een kopje koffie. Ik open sociale media en het eerste dat ik lees, is dat, aan de profielfoto te zien een jonge vrouw, gedoe heeft met een overlijdenskaart. Zij heeft op- en aanmerkingen geuit over de kaart richting de uitvaartverzorger maar het is steeds niet wat de vrouw bedoelt. Het eerste dat in mij opkomt wie is zij verloren, misschien haar ouders, misschien een kind, een goede vriendin? Er maakt nog iemand de opmerking, van denk je ook aan de nabestaanden. Of hou jezelf de regie. Uiteraard, hou ik rekening met de anderen, geeft ze aan. Dus toen dacht ik haar partner, jeetje dat is erg. Je partner verliezen. Heftig. Maar ik wil toch geen aanname doen. Dus ik bekijk haar profiel.
Euthanasie door psychisch lijden
Ik lees de tekst in haar profiel, waarin staat, euthanasietraject door psychisch lijden. Het kippenvel gaat over mijn rug. Aan de ene kant klinkt het mij heel bizar, maar tegelijkertijd heeft het ook een iets van mooi. Dat je zelf de regie in handen neemt, om een traject in te gaan en je eigen uitvaart te regisseren. En ook voor die tijd afscheid te nemen van je kinderen en partner. Ze had er voor kunnen kiezen om voor de trein te springen, dan was het ook klaar. Uiteraard gaat een euthanasie traject, niet zonder slag of stoot leiden tot een JA. Zag dat zij inmiddels al op 2/3 van het akkoord zijn zit. Inmiddels zit zij al helemaal in de regelmodus. Kaarten, auto’s, lijst genodigden en een kist uitkiezen. Waar anderen dit niet eens kunnen voor hun naasten, doet zij dit voor haarzelf.
Kun je zomaar een euthanasie regelen?
Nee dat kan uiteraard niet zomaar. Er zijn heel wat trajecten die je doormoet. In aanvang is euthanasie namelijk strafbaar. Je kan dus niet zelf iemand wat toedienen, ondanks smeekbedes, zodat er een eind aan het lijden van deze persoon komt. Hierin kun je geen regie voeren. Nee, er zijn heel wat voorwaarden waar de arts zich aan moet houden voordat de arts iemand mag euthanaseren. De Rijksoverheid heeft daarvoor een aantal regels bedacht. Euthanasie is geen recht. Een arts hoeft daar ook niet aan mee te werken. Hij moet daarover wel duidelijk zijn bij de patiënt. Zodra de euthanasie is uitgevoerd moet dit worden gemeld bij de lijkschouwer en controleert een commissie of de euthanasie goed is uitgevoerd.
Wanneer een beroep op euthanasie?
Vaak is het zo dat mensen die euthanasie vragen en krijgen, zo ernstig ziek dat ze niet meer beter worden. Je hoeft dan niet op het randje van de dood te liggen, voordat euthanasie uitgevoerd mag worden. Volgens de wet mag euthanasie alleen bij mensen die lijden door een medische oorzaak. Dit kan zijn omdat ze:
- een psychiatrische aandoening hebben;
- lijden aan dementie;
- meer dan 1 ernstige aandoening hebben.
Zelfmoord en euthanasie verzoeken
Ik kom het regelmatig tegen op sociale media, dat iemand niet meer wil leven. De een kiest voor zelfmoord. De ander voor euthanasie. Zelfmoord is denk ik wat meer van het doen in een moment. Maar dat weet ik uiteraard niet, ik vul dat in. Wat ik wel weet is dat het aantal zelfmoorden is toegenomen onder de jeugd, erg zorgwekkend. Euthanasie is naar mijn idee wat meer doordacht doordat je je nabestaanden, een mooi afscheid van jezelf wilt geven. Dat je nog tot aan het eind met elkaar dingen kan bespreken. Zelf hoop ik altijd bij mijn naasten bij hun overlijden te zijn. Want hoe rustgevend is het dat de ander rustig naar de overkant gaat en dat je daar bij bent. Althans dat vind ik.
Heftig
Ik vind het heftig om te lezen dat deze jonge vrouw, zo psychisch lijdt, dat ze niet meer wil leven. Dat ze haar partner en kinderen achterlaat. Tegelijkertijd vind ik het ook iets van mooi dat zij zelf haar eigen uitvaart bepaalt. Zelf de regie in handen neemt. Daardoor afscheid van haar partner en kinderen neemt. Dat het een enorm sterke vrouw is, dat ze aangeeft dat ze niet meer wil leven. Hoe mooi is het eigenlijk dat je het einde van je leven compleet in eigen hand hebt, mits de toestemming uiteraard van de artsen. Ik gun het haar vanuit de grond van mijn hart.
Extra info
Natuurbegraafplaatsen in Nederland: uitvaartlocaties in de natuur
Wat doe je met de Social media accounts, na overlijden?
Zo organiseer je een herinneringsvol afscheid
De man van Maaike (39) overleed tijdens haar zwangerschap
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com