Vrouwendag, ik heb er niet zoveel mee. Het is geen dag die ik in mijn agenda heb staan. Volgens Wikipedia is dit een deel van de uitleg die bij de vrouwendag: “Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema.”.
In mijn ogen is iedere dag vrouwendag. Vrouwen zijn de belangrijkste schakel binnen, of dit nu is binnen het gezin, of op het werk. In het vervolg van mijn verhaal ga ik alleen op wat feiten van Nederland in. Ik weet dat er in allerlei landen vrouwen onderdrukt worden, vrouwen niet gelijk worden behandeld. Daar zou ik heel wat pagina’s mee kunnen vullen. Bij een opsomming zou ik voornoemde vrouwen tekort doen, vandaar mijn keuze Nederland. Ook in Nederland spelen er helaas allerlei zaken, waarbij vrouwen onderdrukt worden. Ik hou t voor nu even bij de wettelijke zaken waarbij vrouwen een “achterstand” hebben.
Strijdbaarheid
Het is een mooie term, maar ik vind het heel vermoeiend om te moeten strijden. Strijden heeft voor mij ook een negatieve lading. Waarom zul je strijden tegen iets wat al decennia lang speelt. En ja natuurlijk snap ik de reden erachter. Opkomen voor je rechten, klinkt toch wat beter in de oren. En zouden we bepaalde eigenschappen aan de kant moeten zetten. Want vaak is er tussen vrouwen een hoop jaloezie. Dat merk je zowel in het dagelijkse leven, je werk, je familie, vrienden en op sociale media. Ik heb het zelf meegemaakt in mijn oude werk, waar ik teamleider was van alleen maar dames. Wat was er altijd een gedoe, puur uit jaloezie. Vrouwen worden platgebombardeerd met allerlei reclames, waardoor mijn inziens heel veel vrouwen onzeker worden, daardoor ook kunnen reageren uit jaloezie. Waarom kunnen we elkaar niet alles gunnen. Gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Als alle vrouwen zich zouden verbinden dan zou er een kracht van uitkomen van heb ik jou daar. Dan kun je wat bereiken. Daar heb je geen spandoek voor nodig.
Gelijke rechten
Uiteraard willen we allemaal gelijke rechten hebben. Heel lang geleden, ging de man op de jacht en de vrouw regelde alles rondom het gezin, het eten, plukte daarbij ook nog bessen. En werd er eigenlijk altijd vanuit gegaan dat de man de kostwinner was, de belangrijkste persoon in een gezin. De man ging werken, verdiende het geld, en de vrouw paste op de kinderen en zorgde dat het eten klaar stond als de man terug kwam van zijn werk. Heel ouderwets natuurlijk. Soms vraag ik mij af waarom dit ooit zo is ontstaan. Is het die mannenwereld die alles bestuurt, ook qua wetgeving? Het gaat voor nu wat te ver om uit te zoeken waar die bron is ontstaan, en ik vermoed dat ik er nooit achter zal komen. Er is zoveel informatie op internet dat ik mezelf dan zou afleiden van de bron, door allerlei andere soorten informatie.
Waarom kon de vrouw niet als kostwinner aan het werk, en zorgde de man niet voor het huishouden en de kinderen. Vrouwen hadden daardoor niet te kans om een opleiding te volgend, zich te ontwikkelen. Sowieso niet door alle prikkels die je krijgt, en doordat vrouwen over het algemeen het totaal overzicht hebben krijgen zij ook alle vragen, van zowel de kinderen als van de man. Want hoe vaak krijg jij niet de vraag “schat weet jij waar mijn zwarte overhemd is”? Ik denk dat tegenwoordig in bepaalde CAO, waarin er een functieboek is, waarop je bent aangenomen dat je vast hetzelfde verdient als je mannelijke collega die hetzelfde doet. Maar goed dat is een aanname.
Gelijke rechten vind ik veel gevallen, maar een term. Want hoe vaak gebeurt het niet dat bijvoorbeeld iedereen de kans krijgt om te solliciteren op een vacature en dan blijkt de vacature allang verzegd te zijn. Puur omdat de procedure gevolgd moet worden, anders krijgen ze de OR/MR op hun dak. En we kennen allemaal de uitdrukking “o die had een kruiwagen”. Die uitspraken zijn er niet voor niks.
In Nederland
In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties vrouwendag op veel verschillende manieren. Het doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. En dat zijn zaken die veel meer besproken moeten worden, ook uit de taboe sfeer. En vrouwen zouden zichzelf veel meer moeten waarderen. Zichzelf op een voetstuk moeten zetten. Want zodra jij jezelf wegcijfert dan doet een ander dat ook. Laat zien wie je bent en waar je voor staat. En laat de mannen maar lekker voor je zorgen, wees je eigen leider, deze levensstijl draagt dit ook uit. Laat het iedere dag vrouwendag zijn.
Het kiesrecht
Het is toch maar mooi gelukt in 1919 dat vrouwen ook hun actieve en passieve kiesrecht mochten uitvoeren. Voorheen mochten alleen mannen stemmen. Je kunt je het gewoon niet voorstellen dat dit zo was. Maar het is toch echt zo.
Actief kiesrecht is het recht om te stemmen bij verkiezingen. Dit betekent dat een burger het recht heeft om zijn of haar stem uit te brengen.
Het passief kiesrecht is het recht om gekozen te worden. Dit betekent dat iemand op een kandidatenlijst kan staan en daadwerkelijk lid kan worden van bijvoorbeeld de Tweede Kamer.
Schrappen term moeder
Ik las van de week artikelen, in de media over het schrappen van de term moeder in het bevolkingsregister. Dacht in aanvang dat is een 1 april grap. Maar helaas bleek dat niet zo te zijn. In het Bevolkingsregister had dan moeten staan “ouder uit wie het kind is geboren”. Hoe raar klinkt dit? Wat betekent dit nu voor vrouwen, voor moeders? Gaat de term moeder dan verdwijnen? Nu wordt er achteraf gezegd “het was een onnodige fout”. Ik vind het bijzonder. Waar rook is, is vuur. En wat betekent dit voor de vrouw, in het algemeen? Het feit dat er blijkbaar al over is nagedacht? Hoop nog steeds dat het een 1 april grap is. Gaan ze dan bij de vader zetten “ouder met slurfje?”.
Extra info
Werken aan je zelfvertrouwen, hoe kun je dit vergroten?
Hoe voorkom je dat mensen over je heen lopen?
Prikkels
Bronvermelding
Wikipedia
© Foto: 123rf.com