Factchecking slaapfabels. Wat helpt en wat niet?

Een goede nachtrust heeft tal van voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Ten eerste heeft slaap een positief effect op onze cognitieve functies, zoals ons geheugen en concentratievermogen. Daarnaast draagt slaap bij aan een gezond immuunsysteem en een stabiele hormoonbalans. Ook is slaap van invloed op ons humeur en ons vermogen om stress te hanteren. In deze blog doen we factchecking op sommige slaapfabels. Wat is er waar en wat niet?

Factchecking slaapfabels. Wat helpt en wat niet?

Verhoogd risico op ziektes

Wanneer we niet goed slapen, kunnen we last krijgen van allerlei klachten. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en een verhoogd risico op ziektes. Ook kan slaapgebrek een negatieve invloed hebben op onze eetlust en ons gewicht.

Kortom, een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende en kwalitatief goede slaap krijgt? Hieronder vind je vijf handige tips.

Tip 1: Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Een slaapkamer moet donker, stil en koel zijn. Zorg voor goede verduisterende gordijnen, demp het geluid van buitenaf en zet de verwarming een paar graden lager.

Tip 2: Zorg voor een vast slaapritme

Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan een bepaald ritme en weet het wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Zorg er wel voor dat je minimaal zeven uur slaap per nacht krijgt.

Tip 3: Vermijd beeldschermen voor het slapengaan

Beeldschermen zoals smartphones, laptops en tablets geven blauw licht af dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine kan verstoren. Daarom is het verstandig om minstens een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer te gebruiken.

Tip 4: Beweeg voldoende gedurende de dag

Regelmatig bewegen kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen, zwemmen of sporten. Het is wel belangrijk om te zorgen dat je niet te laat op de dag nog intensief gaat sporten, want dit kan juist het tegenovergestelde effect hebben en je juist wakker houden.

Tip 5: Eet en drink gezond

Wat je eet en drinkt kan ook van invloed zijn op je slaapkwaliteit. Het is bijvoorbeeld verstandig om cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en cola te vermijden voor het slapengaan. Ook kun je beter niet te zwaar of te laat op de avond eten, omdat dit je spijsvertering kan verstoren. Het is wel goed om te zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt, maar ook niet te veel, want dan moet je ’s nachts misschien te vaak naar het toilet.

Factchecking slaapfabels: wat helpt en wat niet?

Helpt warme melk voor het slapen gaan?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat warme melk voor het slapen gaan daadwerkelijk helpt om beter te slapen. Sommige mensen geloven echter dat melk kan helpen om te ontspannen en slaperig te worden. Dit komt omdat melk van nature het aminozuur tryptofaan bevat, dat kan worden omgezet in serotonine en melatonine, twee hormonen die betrokken zijn bij de regulatie van slaap en stemming.

Hoewel warme melk voor het slapen gaan misschien niet voor iedereen werkt, kan het wel een deel van een ontspannende bedtijdroutine zijn die kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het kan bijvoorbeeld helpen om het lichaam en de geest te ontspannen en een signaal te geven aan het lichaam dat het tijd is om te slapen.

Helpt seks voor het slaap gaan?

Seks voor het slapen gaan kan voor sommige mensen helpen om beter te slapen. Tijdens seks wordt er oxytocine vrijgegeven, een hormoon dat gevoelens van ontspanning en verbondenheid kan bevorderen en het stresshormoon cortisol kan verminderen. Daarnaast kan seks ook helpen bij het verlichten van fysieke spanning en het verhogen van het gevoel van voldoening en welzijn.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat seks voor het slapen gaan niet voor iedereen geschikt is. Sommige mensen kunnen na seks juist meer alert en opgewonden voelen, wat het moeilijk kan maken om te slapen. Daarnaast kan seks ook tot lichamelijke inspanning leiden, wat voor sommige mensen juist een opwindend effect kan hebben.

Tellen de uren voor 24:00 uur dubbel?

Nee, de uren voor middernacht tellen niet dubbel. Het is een veel voorkomende misvatting dat de uren voor middernacht, bijvoorbeeld tussen 22.00 en 24.00 uur, dubbel tellen als het gaat om slaap. Dit komt waarschijnlijk doordat sommige mensen denken dat een uur voor middernacht meer waard is dan een uur na middernacht.

In werkelijkheid is de kwaliteit van slaap afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en diepte van de slaap, en niet van de tijd waarop de slaap plaatsvindt. Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen, ongeacht het tijdstip waarop je naar bed gaat.

Aanbevolen wordt om ongeveer 7-9 uur slaap per nacht te krijgen, en dit kan op elk tijdstip van de dag of nacht gebeuren, afhankelijk van je eigen voorkeuren en dagelijkse routines. Wat belangrijk is, is om te zorgen voor regelmatige slaappatronen en een slaapomgeving die bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Dit kan helpen om de kwaliteit en duur van de slaap te verbeteren en bij te dragen aan een gezonde levensstijl.

Kun je slaap inhalen?

Het idee dat je in het weekend “slaap kunt inhalen” is een mythe. Hoewel het verleidelijk kan zijn om in het weekend langer te slapen, is het niet effectief om de slaap die je tijdens de week hebt gemist in te halen. Het is beter om een regelmatig slaappatroon te hebben door elke nacht voldoende te slapen.

Helpt een slaapmutsje?

Het drinken van alcohol voor het slapengaan kan de slaapkwaliteit verminderen. Hoewel alcohol soms kan helpen om sneller in slaap te vallen, kan het ook leiden tot een verhoogde hartslag en onrustige slaap later in de nacht, wat kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag.

Extra info

Welk matras past bij jou? En hoe onderhoud je hem?
De beste tips om te ontstressen: Zen in een handomdraai!
De mysterieuze maan: Hoeveel invloed heeft de maan op ons
7 Laagdrempelige manieren om spiritualiteit in je leven te brengen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *