Allerlei beestjes, ook die je liever niet wil zien

Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Nou nou? Overal beestjes, zoveel beestjes om heen. Daar moet ik altijd aan denken als ik beestjes zie en dan vooral van die springende, krioelende en kriebelende beestjes. Je krijgt er al jeuk van als je naar ze kijkt.

Allerlei beestjes, ook die je liever niet wil zien

Zomer

In de zomer zie je veel van die beestjes. Je kent het wel, je zit op de fiets, en je fietst gewoon een zwerm kleine vliegjes in. Als je lenzen draagt is dat zo niet fijn. Maar goed ieder levend wezen heeft een functie, denk ik dan maar. In een warme periode hebben huisdieren ook meer last van beestjes. Dat kunnen bijvoorbeeld teken zijn en vlooien. Teken kun je zelf wel verwijderen bij je huisdier, maar voor vlooien heb je doorgaans wat grover geschut nodig.

Mijn kat is een echte schooier die het liefst de hele dag door de velden banjert. Ik ben het inmiddels gewend om hem regelmatig van een teek te verlossen. Vaak zit een teek onder zijn kin of zijn hals. Lekkere warme plekken. Vlooien is vaak een ander verhaal, je kunt met een vlooienkam aan de slag, maar een vlooienmiddel is effectiever, vaak kun je een middel kopen dat ook tegen teken werkt. Je vindt allerlei middelen bij de dierapotheker.

Krioelen

Niks is erger, vind ik dan om krioelende beestjes te zien. Vroeger ging ik, in mijn kindertijd met mijn vader vissen en dan deden we maden aan het haakje. De maden werden bewaard in een bakje in de koelkast. Ik moet er niet aan denken om dit in mijn eigen koelkast te hebben. Gatsie. Nu zie ik ze alleen bij warm weer wel eens in mijn container. Maar dat gekrioel kan ook bij jezelf, of je kinderen voorkomen, daar zwijg ik nu liever over, want ik krijg spontaan jeuk. Ik heb geen kinderen, maar dus wel een kat. Een grote, ondeugende, op avontuur gaande kat. En die kan dus naast teken en vlooien, ook wel eens last hebben van wormen.

Wormen

Wormen kunnen ook voorkomen bij je huisdieren. Bij je hond of bij je kat. Maar waarom moet je een kat ontwormen? Het ontwormen van katten is belangrijk om verschillende redenen. En deze zijn het meest belangrijk.

  • Bescherming van je kat. Wormen kunnen lichamelijk ongemak veroorzaken bij katten, zoals buikpijn, braken en diarree. Dit kan de algehele conditie van je kat aantasten.
  • Mensen, vooral jonge kinderen, kunnen indirect besmet raken door bijvoorbeeld te spelen in een zandbak of door het eten van rauw voedsel uit eigen tuin waar kattenpoep in terecht kan komen. Dit kan leiden tot lever-, long-, hersen- en oogproblemen als de wormpjes niet worden opgemerkt. Nu ben ik van de generatie waar we altijd in de zandbak speelden, en taartjes bakten van zand en een hapje namen. En het is niet zo erg als dat het lijkt. Want ook wormpjes bij mensen kunnen met een kuur verholpen worden.
  • Alle katten, zelfs kittens, kunnen wormen hebben die ze kunnen overdragen aan andere katten en mensen. Het ontwormen helpt om de verspreiding van infecties te voorkomen.
  • Kittens worden vaak direct na de geboorte via de moedermelk besmet met wormen. Het regelmatig ontwormen van de kittens draagt bij aan een goede gezondheid.

Hoe vaak moet je je kat ontwormen

Het wordt aanbevolen om kittens te ontwormen op 3, 5, 7 en 9 weken oud, en daarna de kuur te herhalen na 3, 4, 5 en 6 maanden. Volwassen katten moeten afhankelijk van hun levensstijl (binnen- of buitenkat) 2 tot 4 keer per jaar ontwormd worden. Let vooral op de kattenbak. Kijk of daar wormen inzitten als ze de behoefte hebben gedaan. Of als je kat gaat sleetje rijden op je prachtige Perzische tapijt, dan is het raadzaam om te kijken of je kat wormen heeft. Er zijn verschillende soorten wormen, als je een beelddenker bent dan kun je nu nog kiezen of je verder leest of niet.

Welke soorten wormen kunnen bij katten voorkomen?

Wormen bij katten kunnen verschillende vormen en maten hebben, afhankelijk van de soort. Hieronder wat soorten wormen en de beschrijving van de worm.

  • Rondwormen, deze lijken op dunne spaghetti (brrr eet smakelijk) en zijn vaak wit tot lichtroze van kleur. Ze kunnen variëren in lengte van enkele centimeters tot enkele decimeters.
  • Lintwormen, lintwormen bestaan uit meerdere stukken die ook individueel afgestoten kunnen worden en in de ontlasting van de kat gevonden kunnen worden. Ze lijken op kleine, platte rijstkorrels.
  • Haakwormen, haakwormen zijn kleiner dan rond- en lintwormen en hebben kleine haakjes aan hun kop waarmee ze zich vasthechten aan de darmwand van de kat.
  • Zweepwormen, deze hebben een langwerpig, dun uiteinde en zijn minder vaak voorkomend dan de andere soorten wormen.

Sommige wormen, zoals de eitjes van spoelwormen, zo klein zijn dat ze niet met het blote oog gezien kunnen worden. Bij een heftige besmetting kunnen echter hele wormen in de kattenbak of de anus van de kat te zien zijn. Bij een heftige besmetting is het raadzaam om even langs de dierenarts te gaan.

Extra info

De 10 meest grappige eigenschappen van katten
Een hond in huis nemen: waar je op moet letten
Dit is de reden waarom praten met je huisdier goed is!

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *