Darmkanker opsporen middels het poeponderzoek

Oftewel het inleveren van je ontlasting, ten behoeve van het bevolkingsonderzoek darmkanker. In een vorig artikel gaf ik al aan dat ik bijna tegelijkertijd twee uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek had gekregen. Eentje vanwege het bevolkingsonderzoek borstkanker en eentje vanwege het bevolkingsonderzoek darmkanker. De eerste was gelukkig goed. De tweede weet ik nog niet. Want vanmorgen dacht ik: o ja dat poeponderzoek moet ik nog doen. Maar laat ik eerst even beschrijven waar dit bevolkingsonderzoek voor dient.

Darmkanker opsporen middels het poeponderzoek

Doel Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker heeft als doel om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat je klachten hebt. Dit maakt de kans op een succesvolle behandeling groter en de behandeling vaak minder zwaar. Het onderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar. We controleren of er bloed in je ontlasting zit, omdat dit kan wijzen op poliepen en darmkanker. Poliepen zijn bultjes aan de binnenkant van de darm die soms kunnen uitgroeien tot darmkanker. Meestal merk je niets van poliepen. Als je een uitnodiging ontvangt, kun je vrijwillig meedoen. Je beslist zelf of je wilt deelnemen.

Het onderzoek zelf

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker is bedoeld om dikkedarmkanker en endeldarmkanker vroeg te ontdekken, nog voordat je klachten hebt. Voor het onderzoek lever je wat ontlasting (poep) in. In het laboratorium wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Als er bloed wordt gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig.

Je krijgt vanzelf een uitnodiging voor het onderzoek met de post thuis. Bij de brief zit een buisje: dat stuur je terug met een beetje poep erin. Ik heb het onderzoek al een poosje liggen en kreeg al een herinneringsbrief. Ik dacht dat het nogal een gedoe was maar niets was minder waar. Het is eigenlijk maar een aantal keren in mijn ontlasting prikken op verschillende plekken. Het gekke is, als ik mijn billen afveeg kijk ik altijd of het wc papier schoon is, als het schoon is dan veeg ik verder niet. Nu kreeg ik kokhalsneigingen toen ik aan het prikken was in mijn poep. Dat was best wel bijzonder. Een ander woord heb ik er niet voor. Het buisje ligt inmiddels in de brievenbus richting het laboratorium waar het zal worden onderzocht.

Wat als je klachten hebt?

Als je al klachten hebt, zoals bloed in je ontlasting, is het belangrijk om dit serieus te nemen en contact op te nemen met je huisarts. Bloed bij de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben, variërend van onschuldige aandoeningen tot ernstigere zaken. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Aambeien: Deze kunnen bloeden en veroorzaken helder rood bloed op de ontlasting of toiletpapier.

Anuskloofje: Een klein scheurtje in het laatste deel van het maag-darmkanaal, de anus, kan bloedverlies veroorzaken.

Endeldarmontsteking: Ontsteking in het rectum kan ook bloed bij de ontlasting veroorzaken.

Poliepen of kanker: Soms zijn poliepen (bultjes aan de binnenkant van de darm) of darmkanker de oorzaak.

Chronische darmziekte: Bijvoorbeeld colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.

Ongeacht de oorzaak is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en een passende behandeling voorstellen. Dus niet mee doorlopen maar afspraak met je huisarts maken is hierbij erg verstandig.

Uitslag

Bij het Bevolkingsonderzoek Darmkanker wordt je ontlastingstest opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in je ontlasting zit, ook als dat niet met het blote oog zichtbaar is. Als er bloed wordt gevonden, volgt vervolgonderzoek.

De mogelijke uitslagen zijn:

Geen vervolgonderzoek nodig. Gelukkig maar. Als je nog geen 76 jaar bent, krijg je over twee jaar opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Vervolgonderzoek nodig. Er is bloed in je ontlasting gevonden. Dit kan te maken hebben met poliepen of darmkanker. In het ziekenhuis wordt onderzocht wat de oorzaak is. Je ontvangt een brief met een afspraak voor een intakegesprek en uitleg over een kijkonderzoek in je dikke darm.

Bij een vervolgonderzoek hoeft het dus niet per se foute boel te zijn. Je weet pas wat als je de definitieve uitslag hebt.

Voor mij is het nu afwachten, maar ik ga er zelf vanuit dat er geen vervolgonderzoek nodig is. Mocht dat wel zo zijn, dan kan ik me altijd dan nog zorgen maken. Doe jij ook altijd mee aan de Bevolkingsonderzoeken?

Extra info

Het bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek, hoe werkt dat nou?
Preventieve controles kanker, voorkomen is beter dan genezen

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *