Het is een zonnige ochtend en je zit aan de keukentafel met een kop koffie in je hand. Je hebt net de perfecte vacature gevonden bij jouw droombedrijf en nu is het tijd om je sollicitatiebrief te schrijven. Maar waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat je brief opvalt tussen alle andere sollicitanten? In deze blog geef ik jou tips en tricks om een goede sollicitatiebrief te schrijven.
Onderzoek het bedrijf
Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om wat onderzoek te doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Lees de website van het bedrijf door en zoek naar informatie over hun missie, visie en waarden. Zo krijg je een beter idee van waar het bedrijf voor staat en wat voor soort kandidaat ze zoeken. Gebruik deze informatie vervolgens om je sollicitatiebrief te personaliseren en aan te passen aan het bedrijf.
Maak gebruik van de STAR-methode
Een goede manier om je sollicitatiebrief te structureren is door gebruik te maken van de STAR-methode. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hiermee beschrijf je op een gestructureerde manier een voorbeeld uit het verleden waaruit blijkt dat je de vaardigheden hebt die nodig zijn voor de functie waarop je solliciteert. Begin met het beschrijven van de situatie, de taak die je had, de acties die je hebt ondernomen en het resultaat dat je hebt bereikt.
Houd het kort en krachtig
Een sollicitatiebrief moet niet te lang zijn. Probeer het te houden bij één A4’tje. Het is belangrijk om de belangrijkste informatie over jezelf en waarom jij geschikt bent voor de functie kort en krachtig te verwoorden. Zorg ervoor dat je brief gemakkelijk te lezen is en dat de belangrijkste informatie eruit springt.
Gebruik actieve zinnen
Actieve zinnen maken je brief levendiger en zorgen ervoor dat je overkomt als een persoon die actie onderneemt. Gebruik actieve zinnen in plaats van passieve zinnen om je brief krachtiger te maken. Bijvoorbeeld: “Ik heb de afdeling georganiseerd en geleid” in plaats van “De afdeling is door mij georganiseerd en geleid.”
Wees enthousiast
Een sollicitatiebrief is het perfecte moment om je enthousiasme voor de functie te laten zien. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Laat zien dat je gemotiveerd bent en waarom jij de juiste kandidaat bent.
Let op je taalgebruik
Een sollicitatiebrief is niet de plek om informeel taalgebruik te gebruiken. Let erop dat je netjes en formeel schrijft. Controleer ook je spelling en grammatica. Laat je brief eventueel nog eens nalezen door iemand anders voordat je hem verstuurt.
Voeg een persoonlijke touch toe
Een sollicitatiebrief is niet alleen een manier om jezelf te verkopen, maar het is ook een kans om een connectie te maken met de lezer. Voeg daarom een persoonlijke touch toe aan je brief. Bijvoorbeeld, als je hebt ontdekt dat het bedrijf zich inzet voor duurzaamheid, kun je benadrukken hoe belangrijk dit ook voor jou is en hoe je hieraan hebt gewerkt in eerdere banen. Hierdoor laat je zien dat je niet alleen geschikt bent voor de functie, maar ook goed in het team zou passen.
Sluit af met een sterke conclusie
Eindig je sollicitatiebrief met een sterke conclusie waarin je kort samenvat waarom jij geschikt bent voor de functie. Bedank de lezer voor hun tijd en benadruk dat je graag in aanmerking komt voor de functie en uitkijkt naar een reactie.
Verstuur je brief op tijd
Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief op tijd verstuurd wordt. De meeste bedrijven hebben een deadline voor het solliciteren en willen de brieven binnen een bepaalde tijdspanne ontvangen. Houd ook rekening met de verzendtijd en verstuur je brief ruim op tijd om er zeker van te zijn dat deze op tijd aankomt.
Zet de volgende stap
Na het versturen van je sollicitatiebrief, is het belangrijk om de volgende stap te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door te bellen of te mailen om te vragen of je brief is ontvangen en of er eventueel nog vragen zijn. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en kan je helpen om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.
Veel succes met het schrijven van jouw sollicitatiebrief en het vinden van jouw droombaan!
Extra info
De kunst van het omgaan met die vervelende collega
Creatieve manieren om anderen te helpen die financieel worstelen
Wanneer krijg je AOW en wat kun je verwachten?
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com