De overgang

Wij, vrouwen hebben er allemaal mee te maken. Met de overgang. De 1 wat meer dan de ander. Of je merkt er niks van. Dan mag je een sprong in de lucht maken. De overgang is een natuurlijke periode in het leven van vrouwen, waarbij je lichaam meer of minder vruchtbaar wordt. Tijdens deze fase kun je verschillende klachten ervaren. Dat klinkt niet erg positief, klachten. Maar het is voor iedere vrouw anders. En qua wat we aankunnen, daarin zijn we ook verschillend.

Als je anticonceptie gebruikt, kan dit enige invloed hebben op je ervaring tijdens de overgang, maar het  anticonceptie en de overgang zijn twee verschillende aspecten van de vrouwelijke gezondheid zijn. Ze kunnen verband met elkaar hebben.

De overgang

Welke vormen van anticonceptie zijn er?

Hormonale anticonceptie

Veel vrouwen gebruiken hormonale anticonceptiemethoden zoals de pil, pleisters, injecties of hormoonspiraaltjes. Deze methoden bevatten synthetische hormonen (zoals oestrogeen en progestageen) die de ovulatie onderdrukken en de kans op zwangerschap verminderen.

Hormonale anticonceptie kan enkele symptomen van de overgang verminderen, zoals onregelmatige menstruatie en hevige bloedingen. Het kan ook helpen bij het verminderen van opvliegers en nachtelijk zweten.

Sommige vrouwen ervaren echter nog steeds overgangsklachten, zelfs als ze hormonale anticonceptie gebruiken. Dit komt omdat de hormonen in anticonceptie anders zijn dan de hormonen die van nature in het lichaam voorkomen tijdens de overgang.

Niet-hormonale anticonceptie

Niet-hormonale anticonceptiemethoden, zoals condooms, spiraaltjes zonder hormonen en sterilisatie, hebben geen directe invloed op de overgang.

Als je niet-hormonale anticonceptie gebruikt, zul je waarschijnlijk dezelfde overgangssymptomen hebben als vrouwen die geen anticonceptie gebruiken.

Waaraan kun je overgangsklachten herkennen

Verandering in ongesteldheid. De tijd tussen je ongesteldheid kan variëren. Je kunt langer of korter ongesteld zijn dan je gewend was. Ook de hoeveelheid bloedverlies kan veranderen. Sommige vrouwen worden erger ongesteld, terwijl anderen juist minder bloed verliezen. Klachten zoals buikpijn, rugpijn of hoofdpijn kunnen ook veranderen. Het niet meer in de hand hebben van je ongesteldheid is dan echt heel irritant. Net als je denkt dat je niet meer ongesteld wordt, en de vlag al uithangt, en ja hoor weer ongesteld.

Warmte-aanvallen (opvliegers). Ongeveer 8 op de 10 vrouwen ervaren warmte-aanvallen, ook wel opvliegers genoemd. Deze komen plotseling opzetten en duren meestal enkele minuten. Je krijgt het opeens heel warm, je gezicht, hals en borst kunnen rood worden, en je begint hevig te zweten, zelfs ’s nachts. Ik heb dat nog regelmatig, terwijl ik dacht dat ik allang klaar was met de overgang.

Klachten van de vagina. Ongeveer 3 op de 10 vrouwen hebben hier last van. De huid van de vagina wordt dunner, wat kan leiden tot jeuk, droogheid of juist meer vocht en slijm. Het kan ook langer duren voordat je vagina vochtig wordt als je zin hebt in seks.

Andere klachten

De overgang kan indirect andere klachten veroorzaken:

  • Door veel bloedverlies kun je bloedarmoede krijgen, wat zich uit in vermoeidheid of duizeligheid.
  • Opvliegers en nachtelijk zweten kunnen je slaap verstoren en je humeur beïnvloeden. Of ik daar last van had, laat ik maar even in het midden.
  • Het langzamer vochtig worden van de vagina kan leiden tot pijn tijdens seks en mogelijk een verminderd libido.
  • Sommige vrouwen ervaren ook spier- en gewrichtspijn, angst, depressie of vergeetachtigheid, hoewel het niet altijd duidelijk is of deze klachten direct door de overgang worden veroorzaakt.
  • Het is belangrijk om te weten dat de overgang een individuele ervaring is en dat niet alle vrouwen dezelfde klachten hebben.

Zijn er oplossingen?

Als je heel erg last hebt van klachten in de overgang, dan kun je de site thuisarts raadplegen. De assistenten van de huisarts kunnen je ook eerst naar voornoemde site verwijzen. Er zijn wat tips, niet dat ik daar zelf zo heel veel mee gedaan heb. Want soms heb je gewoon die peuk nodig, of een lekker stuk chocolade. Hier zijn in ieder geval wat tips.

  • Beperk stress tot het minimum, aangezien stress een grote boosdoener is bij hormonale klachten, waaronder overgangsklachten.
  • Als je rookt, stop met roken.
  • Eet dagelijks 3 tot 4 paranoten om je schildklier te stimuleren.
  • Zorg voor een gevarieerd dieet met 500 gram groenten per dag.
  • Eet gezond en let op je gewicht. Na de overgang kom je gemakkelijker aan.
  • Zorg voor voldoende kalk om de kans op osteoporose te verkleinen. Denk aan melk, kaas, yoghurt en koolsoorten.

Wees lief voor jezelf

En mocht je last hebben van een droge poes, en toch zin hebben dan zijn er genoeg middeltjes op de markt, waarmee je de boel wat beter gangbaar maakt, glijmiddelen zat. Voor elk wat wils.

Ik gebruik de overgang graag als reden voor allerlei dingen, vooral omdat je daarmee alle kanten op kunt. O wat vergeten, och ja de overgang. Of ik chagrijnig ben? Nee joh das de overgang. Maar hoe dan ook, wees gewoon lief voor jezelf als je last heb van allerlei overgangsklachten. Je moet natuurlijk altijd lief voor jezelf zijn. Als je de behoefte voelt om lekker, een dagje, met een boek op de bank te gaan, onder een dekentje. En een lekkere reep chocolade tot je te nemen. Gewoon lekker doen. Van chocolade word je blij. Wel met mate uiteraard. En houd in het achterhoofd, de klachten gaan ooit voorbij. En dan komen er wel weer nieuwe klachten, van ouderdom. Kortom, geniet van het leven op jouw eigen wijze!

Extra info

Chocolade liefde: Het gezonde genot ontcijferd
De overgang, waar is die toch goed voor?
Prikkels

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *