Pasen

De tijd vliegt. Voor mijn gevoel hebben we net de Kerstdagen achter de rug en staat Pasen alweer voor de deur. De Paasdagen, ik moet even heel wat jaartjes terug in mijn gedachten. Op de lagere school maakten we met brood een haasje en dat propten we op een stok weet ik nog. En daar liepen we dan in grote groepen gezamenlijk mee buiten, door onze woonplaats.

Ik wist niet wat het betekende toen, maar we deden het gewoon. Onderweg at ik natuurlijk al een deel van het broodje op, want toen had ik altijd trek. O wacht niet alleen toen. En grappig ik weet nu dat het haasje, een haantje was. Ik associeerde Pasen met een haasje.

De viering van Pasen is altijd op zondag na de eerste volle maan in de lente. Voor 2024: eerste Paasdag 31 maart en tweede Paasdag 1 april.

Pasen

Palmpasen

Ik zat op een openbare school maar blijkbaar deden we toch aan Palmpasen. Want wat betekent Palmpasen nu eigenlijk. Het haantje van brood staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal. De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende Dat was op Goede Vrijdag. Het laatste avondmaal was op Witte Donderdag.

Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood.

Het haasje zijn met Pasen

Zoals ik in het begin al schreef dacht ik dat we een haasje van brood maakte voor op de stok. Dat bleek dus achteraf een haantje te zijn. En toch speelt het haasje ook een rol bij Pasen. Er zijn daarover verschillende verhalen bekend.

Eentje ervan is dat er in Duitsland mensen waren, in de tijd van  de Middeleeuwen, geloofden dat de haas een aardse verschijningsvorm was van de godin Eastra. Zij is de godin van de lente en van de vruchtbaarheid. Pasen kondigt voor velen dan ook het begin van de lente aan.

Een ander is dat de haas een symbool voor de verrijzenis van Christus is.

In een grijs verleden ben ik ooit eens in een Paashaas pak gekropen om bij een personeelsfeest de kleintje te vermaken door paaseieren verstoppen. Dan voel je je toch echt het haasje.

Eieren

Ik heb daar nooit zo over nagedacht. Maar waarom worden er eigenlijk eieren verstopt? Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden. En eerlijk, ik wist dat niet. Blijkbaar trok de chocolade meer mijn aandacht dan de betekenis. En hebben we dat sowieso niet met heel veel dingen. We nemen veel dingen zoals het is, zonder erbij na te denken wat de betekenis erachter is.

En natuurlijk kun je eieren verven en versieren bij het paasontbijt. Een leuke bezigheid voor jong en oud.

Het paasontbijt

Het paasontbijt of de paasbrunch maakt voor velen ook onderdeel uit van de Paasdagen. Vroeger thuis hadden we altijd een paasontbijt. Of dat beide dagen was dat weet ik niet meer, ik word ook een dagje ouder. Wat ik nog wel weet is dat we dan een haasje o.i.d. van chocolade kregen. En ik heb bij vrienden ook wel met de Paasdagen ontbeten. Zelf heb ik niet zo heel veel met de Paasdagen verplichtingen. Ik vind de Kerstdagen voldoende om daarbij een soort van verplichtingsgevoel te moeten hebben. De vrije dagen vind ik wel erg fijn. En natuurlijk het eten, het uitgebreide ontbijt. Bij de koffie een lekker plakje zelfgebakken cake.

Uiteraard moet iedereen zelf weten waar je je comfortabel bij voelt.

Paastakken

Waar komen de paastakken vandaan? Uit de winkel zou ik zelf direct zeggen. Maar paastakken hebben ook een geschiedenis. Hoewel ze niet direct verbonden zijn met de wederopstanding van Jezus, hebben ze wel een interessante geschiedenis. Hier zijn enkele verklaringen:

Lentefeesten en nieuw leven: Onze voorouders vierden al lentefeesten om het nieuwe begin van het leven te vieren. Met Pasen gebruiken we elementen die dit nieuwe leven symboliseren. Kuikentjes en takken van planten die al vroeg in het jaar een teken van leven geven, worden daarom geassocieerd met Pasen.

Meiboomtraditie: In de tijd van de Germanen vierden mensen het begin van de zomer met een versierde paal, ook wel bekend als de meiboom of paasboom. Deze meiboom symboliseerde de kracht van de natuur en het nieuwe leven. Hoewel de meiboom meestal geen echte boom was, werden er wel takken aan bevestigd, vaak met linten eromheen.

Voorjaarsperiode van vernieuwing: De paastakken luiden niet alleen het paasgevoel in, maar markeren ook het begin van de voorjaarsperiode van vernieuwing en verfrissing. Het versieren van een mooie boom biedt ruimte voor creativiteit en draagt bij aan de feestelijke sfeer.

Dus terwijl de paastakken niet direct te maken hebben met de religieuze betekenis van Pasen, zijn ze een mooie traditie die ons herinnert aan het nieuwe leven en de komst van de lente.

En hoe leuk is het om wat paastakken in een vaas te zetten en deze te versieren met paasversiersels. Staat ook nog eens heel gezellig. Wel oppassen als je katten hebt want die willen graag met de versiersels aan de haal gaan.

Lente

Wat een bijkomend voordeel is van de Paasdagen is, dat de lente weer een feit is! Lente is een oude afleiding van lang, dus de dagen gaan weer lengen. De narcissen bloeien volop, de krokusjes en alles waarvan ik de naam niet weet. De lammetjes die worden geboren. Een heerlijke periode met veel zon, en als je dan beschut zit dan je dan in je T-shirt buiten kunt zitten. Ik hou ervan!

Extra info

Paaseieren in een biologisch jasje
Hooikoorts, de sluimerende lenteplaag
Pasen vieren met kinderen
Vier onweerstaanbare Lentetoetjes met recepten

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *