Pinksteren

Vanmorgen vroeg zat ik al lekker met een heerlijke cappuccino onder mijn afdak te genieten van de stilte. Althans ik hoorde alleen maar vogeltjes en dacht wat een mooie dag, wat overging in mijn hoofd naar het liedje “op een mooie Pinksterdag”. En stuurde een appje naar een goede vriendin, met de tekst, goedemorgen, op deze prachtige 1e Pinksterdag. Tegelijkertijd bedacht ik mij dat, Pinksteren, voor mij voorlopig de laatste “gratis” vrije dagen waren.

Pinksteren

Vrije dagen

Als je niet bekend bent met de betekenis van bijvoorbeeld Pinksteren, en je hebt geen christelijke achtergrond dan is het gewoon lekker een lang weekend. Net zoals met alle christelijke feestdagen. Ik heb geen christelijke achtergrond, vind ’t overigens wel interessant om te weten wat het betekent, maar in aanvang zijn het vrije dagen. En ik ben dat eigenlijk gewoon mijn hele leven zo gewend, dus het zijn vrije (feest) dagen. Pasen vier ik dan wel, op mijn manier, vanwege het feit dat van huis uit en ik met vrienden Pasen vier, middels een paasontbijt of paasbrunch. En daar hoort uiteraard paaschocolade bij en wie houdt daar nu niet van? Ik wel.

En plannen we niet altijd wat extra vrije dagen, omdat we toch al een aantal dagen vrij krijgen. Dan hebben we ineens twee weken vakantie, die ons niet 10 dagen kost. Pasen en Pinksteren vallen altijd op zondag en maandag. Hemelvaart, altijd op donderdag, zodat als je dan de vrijdag vrij neemt dan heb je lekker een lang weekend. De Kerstdagen vallen altijd op 25 en 26 december. Met een beetje geluk vallen deze dagen in een werkweek, zoals nu in 2024, namelijk op woensdag en donderdag. Een heerlijk vooruitzicht. Met deze toch al drukke dagen.

De betekenis van de Pinksterdagen

Maar terug naar de Pinksteren. Wat betekent Pinksteren eigenlijk?

Zoals gezegd is Pinksteren een christelijk feest waarbij de gelovigen vieren dat ze de heilige Geest ontvangen. Het wordt 50 dagen na Pasen gevierd en daarmee heb je ook meteen de betekenis van Pinksteren: het woord is afgeleid van het Griekse ‘pentekostè’, dat 50 betekent. Op deze dag wordt herdacht dat de Heilige Geest zeven weken na Pasen neerdaalde over de apostelen van Jezus Christus. Het wordt ook gezien als de geboorte van de christelijke kerk. De uitstorting van de Heilige Geest wordt beschouwd als het begin van het christendom en als de eerste christelijke opwekking.

De Bijbel vertelt dat deze ‘uitstorting’ precies 50 dagen na Jezus’ opstanding uit de dood was. Toen werd er ook een Joods oogstfeest gevierd. Volgens sommige berekeningen was die eerste keer Pasen op 5 april van het jaar 33 na Christus. De eerste keer Pinksteren zou dan dus zijn gevallen op 24 mei van dat jaar. Met Pinksteren vieren we dus dat de heilige Geest werd ‘uitgestort’. Als beelddenker denk ik dan aan een soort waterval, en volgens de omschrijvingen in de Bijbel was dat ook wel het gevoel. De eerste christenen hadden de ervaring dat ze plotseling ‘volgegoten’ werden met God. Veel latere gelovigen kennen dat gevoel: dat God ook in hun binnenste is en hun eigen geest inspireert. Dat vieren ze met Pinksteren: God komt zelfs zo dichtbij dat Hij rechtstreeks in contact treedt met je eigen brein.

Het Pinksterfeest markeert het laatste feest van het liturgisch jaar. De tijd vanaf de pinkstermaandag tot aan advent heet ook wel “de grote groene tijd door het jaar. Dus, Pinksteren is niet alleen een feest van religieuze betekenis, maar ook een moment om stil te staan bij de spirituele verbondenheid en de geestelijke inspiratie die gelovigen ervaren. Die spirituele verbondenheid en geestelijke inspiratie daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Want wat mij betreft is er veel meer tussen hemel en aarde.

Pinksterfeesten

Met Pinksteren zijn er ook heel wat Pinksterfeesten. En dat kan ook mooi, want de temperaturen zijn dan veelal hoger, dus verwacht men vaak mooi weer. Op deze 1e Pinksterdag is het op dit moment ook prachtig weer, ik hoop dat het zo blijft. Wat voor activiteiten zijn er onder andere georganiseerd tijdens Pinksteren?

In Nederland worden tijdens Pinksteren verschillende feesten en evenementen georganiseerd die variëren van religieuze bijeenkomsten tot culturele en muzikale festivals. Een kleine opsomming:

  • Pinksterkermis: In verschillende steden zoals Almere, Heerenveen en Tiel worden Pinksterkermissen gehouden met attracties en activiteiten voor alle leeftijden. In Groningen kun je ook op de kermis terecht, de meikermis.
  • Dag van het Kasteel: Op 2e Pinksterdag openen meer dan 50 kastelen hun deuren voor het publiek, waarbij bezoekers een stap terug in de tijd kunnen doen en de geschiedenis kunnen ervaren.
  • Flinke Pink Festival: Een vierdaags muziekfestival in Leek met (dance) dj’s en livebands, gecombineerd met een Pinkstermarkt en kermis.
  • Bumperkluiven: Een foodtruck festival in Breda waar bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan smaakvolle snacks.
  • Pinksterfeesten Delfzijl: Een traditioneel evenement met activiteiten zoals roeiwedstrijden, live optredens en een markt.
  • Pinksterfeesten Zoutkamp: Bekend om Vlaggetjesdag waarbij versierde schepen uitvaren om de nieuwe Garnalenkoningin op te halen.

En natuurlijk kun je geheel je eigen invulling geven aan de Pinksterdagen. Lekker een paar dagen kamperen, naar een pretpark, of gewoon lekker thuis, genieten van het zonnetje en wat rommelpotten in en rond het huis. Gewoon lekker easy going genieten! Hele fijne dagen gewenst!

Extra info

Pasen
De heerlijkste stoofpeertjes voor het kerstdiner
Hoe creëer je het perfecte koffiemomentje?

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *