Besmet met schurft? Dit is wat je moet doen

In de media kunnen we regelmatig lezen dat het medicijngebruik tegen schurft onder jongeren de laatste tijd is toegenomen (hier en hier). Hoewel schurft nooit helemaal is verdwenen zien we de laatste jaren wel een toename van schurftmeldingen. In 2022 waren er bijvoorbeeld meer dan 10.000 gevallen van schurft gemeld bij GGD’en in Nederland, terwijl dat er in 2010 nog minder dan 3.000 waren. Onderzoeksinstituut Nivel meldt dat het aantal schurftbesmettingen in oktober 2021 begon op te lopen.

Besmet met schurft? Dit is wat je moet doen

Het is niet precies duidelijk waarom schurft de laatste jaren weer meer voorkomt in Nederland. Mogelijk spelen factoren als veranderende leefomstandigheden, reizen naar het buitenland en het verminderde gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen een rol. Daarnaast kan de groeiende populariteit van festivals en andere evenementen waarbij mensen dicht op elkaar leven en slapen, ook bijdragen aan de verspreiding van schurft.

Wat is schurft?

Schurft, ook wel scabiës genoemd, is een infectie van de huid die veroorzaakt wordt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Deze mijt leeft in de huid en graaft kleine tunneltjes onder de oppervlakte, waar hij zijn eitjes legt. De mijt en de eitjes veroorzaken jeuk en huiduitslag. De jeuk wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de mijten en hun uitwerpselen.

Hoe kun je schurft krijgen?

Schurft is zeer besmettelijk en wordt verspreid door direct huidcontact met iemand die besmet is. De mijten kunnen ook overleven op kleding, beddengoed en handdoeken, waardoor indirect contact ook mogelijk is. Het kan zich snel verspreiden in groepen waar mensen dicht op elkaar leven, zoals gezinnen, studentenhuizen of verpleeghuizen.

De Sarcoptes scabiei-mijt kan maximaal 72 uur (3 dagen) overleven buiten het menselijk lichaam, maar de mijt heeft vocht en warmte nodig om te overleven. Omdat de mijten niet goed kunnen bewegen of springen, zijn ze afhankelijk van direct contact met de menselijke huid om zich te verplaatsen en zich te verspreiden naar andere personen.

Symptomen van schurft

De belangrijkste symptomen van schurft zijn jeuk en huiduitslag. De jeuk is vaak ’s nachts erger en kan leiden tot slaapproblemen. De huiduitslag bestaat meestal uit kleine bultjes en blaasjes die op de handen, polsen, ellebogen, knieën, enkels en voeten voorkomen. Bij kinderen kan de uitslag ook voorkomen op het gezicht, de nek, de hoofdhuid, de romp en de billen.

Hoe kom je van schurft af?

Als je denkt dat je het hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. De arts kan de diagnose stellen door een stukje huid af te schrapen en onder de microscoop te bekijken. Als je schurft hebt, zal de arts een behandeling voorschrijven die bestaat uit een crème of lotion die je op je hele lichaam moet aanbrengen. Het is belangrijk om de instructies van de arts nauwkeurig op te volgen om er zeker van te zijn dat alle mijten en eitjes gedood worden.

Naast de behandeling van schurft, is het ook belangrijk om alle kleding, beddengoed en handdoeken die in contact zijn geweest met de besmette persoon te wassen op een hoge temperatuur. Het is ook aan te raden om stofzuigers en andere schoonmaakmiddelen te gebruiken om de mijten en eitjes uit de omgeving te verwijderen.

Hoe kun je het voorkomen?

Schurft kan lastig zijn om te voorkomen, omdat het zo besmettelijk is. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verminderen

Hieronder vind je enkele tips om de kans op besmetting met schurft te verkleinen:

  1. Vermijd nauw contact met mensen die schurft hebben. 
    Vermijd huid-op-huid contact en deel geen kleding, beddengoed en handdoeken met iemand die schurft heeft.
  2. Was je handen regelmatig en grondig. 
    Dit is een van de belangrijkste maatregelen om de verspreiding van infecties te voorkomen.
  3. Houd je omgeving schoon. 
    Stofzuig regelmatig en maak oppervlakken schoon met een ontsmettingsmiddel om mijten en eitjes te verwijderen.
  4. Als je in een omgeving werkt waar schurft veel voorkomt, zoals een verpleeghuis, draag dan beschermende kleding en was je handen regelmatig.
  5. Als je vermoedt dat je mogelijk in contact bent geweest met iemand die schurft heeft, laat je dan testen. Het kan enkele weken duren voordat de symptomen optreden, dus het is belangrijk om alert te blijven.

Extra info

Geniet van de lente zonder hooikoorts: Tips en alternatieve remedies
Help, mijn partner snurkt als een bootwerker!

Bronvermelding

© Foto: 123rf.com

lijn vrouwenverhalen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *