Heb jij ook wel eens last van de winterblues? Vooral als het donker weer is, koud en guur. Geen zin om überhaupt de deur uit te gaan? Je als een kluizenaar op te sluiten in huis, onder een dekentje en helemaal niks. Wellicht een schrale troost, je bent niet de enige. Nu maakt dit jouw leed natuurlijk niet minder, maar misschien is gedeelde smart halve smart. Op zulke momenten kan ik zelf altijd wel een mep uitdelen als iemand zegt “Daar heb ik ook last van, en dat ze het zelfs nog erger hebben dan de ander”.
Of je voelt je niet gezien, niet gehoord. Een beetje Remi, alleen op de wereld. En tegen de mensen die je appen, en vragen hoe t gaat, zeg je gewoon standaard, ja goed hoor. Ook weer klaar. En je duikt weer onder je dekentje. De televisie staat aan, je weet niet eens wat je kijkt. Eigenlijk wil je wel een serie opzoeken om lekker een aantal afleveringen te kijken maar daar heb je ook geen zin in. Terwijl je het anders heerlijk vindt om met een grote kop thee of koffie lekker te bingewatchen. Jippie je hebt de winterblues!
Wat houdt de winterblues nu eigenlijk in?
Winterblues is een term die wordt gebruikt om een milde vorm van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) te beschrijven die optreedt tijdens de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is. Trek je niet teveel aan van het woord stoornis, ik zie het als een tijdelijke verstoring. Ons hele lichaam bestaat uit heel wat stofjes, uiteindelijk zijn we net een fabriek. Als de fabriek iets maakt en er mist een stofje dan verstoort dit het productie proces. Dan moet er gesleuteld worden.
Natuurlijk heb je dan symptomen, want anders had je er geen last van. Welke, per persoon verschillend, maar vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, overeten en gewichtstoename zijn veelvoorkomende symptomen. Oftewel een winterdip!
Wat kun je er zelf tegen doen?
Als je deze symptomen ervaart, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ze te verlichten. Een van de meest effectieve manieren om winterblues te bestrijden, is om meer blootstelling aan zonlicht te krijgen. Dit kan worden gedaan door meer tijd buiten door te brengen, gordijnen en jaloezieën open te houden om meer natuurlijk licht binnen te laten, of door gebruik te maken van een lichttherapie lamp. Maar ja als die zon niet schijnt en het bewolkt is, dan klinkt het allemaal mooi maar je hebt er dan niet zo heel veel aan, behalve dan aan de lichttherapie lamp. Die ik overigens zelf ook heb aangeschaft. Ik moest er even aan wennen, want fel. Maar op de dagen dat ik thuiswerk zet ik de lamp standaard aan bij het starten van mijn werkdag. Voor mijn gevoel heb ik nu minder last van de winterblues.
Wat kun je nog meer doen?
Om je gemoedstoestand te veranderen, is het slim om zelf te proberen er wat aan te doen, je mindset proberen om te zetten. Beweging kan helpen om de stemming te verbeteren en symptomen van depressie te verminderen. Ga lekker wandelen in je middagpauze. Want eigenlijk wil je toch lekker voelen, en dat ook uitstralen. Een dagje dippen is best wel eens lekker, maar probeer om je dagen wat soepeler door te komen. Ga wat ondernemen, ga klussen, verven, boek lezen, focus je mind op wat anders.
Ga op bezoek, of ga gezellig uit eten. Zoek iemand op met wie je kan knuffelen. Of knuffel je huisdier. Plan een high tea. Wat ook lekker is, zorg voor een hoogtepunt, en dan bedoel ik iets wat je dus lekker onder je dekentje kan doen. Er komen dan heerlijke hormonen vrij waardoor je een boost krijgt. Maak er geen gewoonte van maar voor een keer als je in de dipmodus zit, is dat best wel een welkome bonus.
Mijn winterblues
Wat ik doe als ik een dipdag heb, dan nestel ik mij eerst op de bank en (terwijl ik dit opschrijf moet ik hard lachen) dan ben ik even een dramaqueen. Door mijn oude botten krijg ik op een gegeven last van mijn rug en denk dan ik moet toch even wat gaan doen. Dus ik ga eerst even wat huishoudelijke shit doen. Ondertussen denk ik wel “wat kan ik nu eens opvreten”. Gelukkig, of helaas heb ik weinig vreetdingen in huis, omdat ik mezelf ken. Dan bak ik even een paar pannenkoeken, stroop erop, en knispersuiker. Nou die behoefte is dan ook weer vervuld.
Even daarna stoor ik me aan de baklucht, geurkaarsjes aan, buitendeur open. En dan ontstaan er ineens weer creatieve ideeën. Ondertussen hoor ik dan nog een flauwe mop: waarom legt een kip een ei? Nou als de kip ermee gooit dan gaat het ei kapot. Ik vind zulke flauwe moppen hilarisch, daar kan ik dan keihard om lachen. Dan is mijn dipdag wel zo’n beetje weer voorbij.
Wees lief voor jezelf.
Het is belangrijk om een gezond eetpatroon te behouden en voldoende slaap te krijgen. Het eten van een uitgebalanceerd dieet dat veel fruit, groenten en volle granen bevat, kan helpen om je stemming en energieniveau te verbeteren. Duh, dat is wel bekend, ook als je die chocolade reep in handen krijgt. En weet je neem gewoon lekker dat stukje chocolade. Op een dipmoment moet je gewoon even lief voor jezelf zijn en de wereld vergaat niet als je die reep opeet. Maar ook hiervoor geldt, maak er geen gewoonte van.
Voldoende slaap krijgen is ook belangrijk, omdat een gebrek aan slaap symptomen van depressie kan verergeren. Ik word altijd een soort van hyper als ik te weinig slaap krijg. En begin dan te kakelen en dat komt weer doordat ik te weinig slaap krijg. Ik wil toch goed functioneren (de overlevingsmodus) dan gaat de adrenaline omhoog en daardoor begin ik veel te kakelen. Mediteren kan helpen om beter te slapen.
Voel je je tranen opwellen, laat ze dan gewoon lekker toe. Niets lucht lekkerder op dan een uitbundige huilbui. Tranen zijn er om dingen te verwerken, die ergens nog in je systeem zitten.
Stap even lekker onder de douche, gebruik een lekkere scrub, zet je haren lekker in een masker. Gewoon even lekker genieten en als je een bad hebt stap dan lekker in bad. Neem gewoon lekker dat kopje thee of koffie mee. Geniet van dit heerlijke verwenmoment. Jij bent het waard.
Extra info
Zelfmedelijden: De kunst van het jezelf in de maling nemen
Factchecking slaapfabels. Wat helpt en wat niet?
Hoe kun je Wereld Knuffeldag vieren? Door te knuffelen!
Bronvermelding
© Foto: 123rf.com